Tips til Kretas 10 beste utflukter

Her er 10 høydepunkter du ikke må gå glipp av på den populære ferieøya Kreta.
Del meg

Kreta lokker med noen av Middelhavets beste strender, men har også fenomenale forhold for fotturer, spennende storbyer og historiske severdigheter. Den greske feriefavoritten er både allsidig og spennende. Her er 10 høydepunkter du ikke må gå glipp av på den populære ferieøya. Bestill reise til Kreta hos reisebyrået Bennett Ferie.

Se våre anbefaling for 5-stjerners hotell på Kreta!


Tekst og de fleste bildene: TravelStock


1. Kretas Maldivene
Stranda Elafonissi er egentlig en bitte liten ubebodd øy, men er ikke lenger fra land enn at du kan vasse over. Til tross for den temmelig isolerte beliggenheten sørvest på øya kan det bli folksomt på «Kretas Maldivene» midt på sommeren. Men det er verdt å ta turen til Elafonissi likevel. Dette er tross alt en av verdens vakreste strender, hvor sanden blinker kritthvit og stedvis lyserosa (på grunn av koraller) ved det turkise havet. Det er både serveringssteder og utleie av strandstoler ved stranden.


Tips: Dra til Elafonissi med båt fra Paleochora.

Elafonissi. Foto: TravelStock

2. Agia Irini
De dramatiske dalene som strekker seg fra innlandets fjellområder og helt ned til havet er flotte steder for aktive dager. Naturen på Kreta er spektakulær, og øya er et eldorado for den som er glad i fotturer. Samariaravinen er den mest populære dagsturen, men litt mindre kjente Agia Irini er minst like spennende. Den 11 kilometer lange stien kan faktisk være ganske krevende, særlig om det har regnet mye og vannstanden i elva er høy. Da må du regne med å både klatre, balansere og hoppe ned dalen for å komme gjennom det karrige terrenget.


Tips: Agia Irini ender opp i nydelige Sougia, med rullesteinstrand, tavernaer og behagelig stemning. Spis sjømat på tavernaen Kyma.

Agia Irina på Kreta - perfekt for en dag ute i naturen. Foto: TravelStock

3. Knossos
Du trenger ikke lete med lupe etter historiske severdigheter på Kreta. De er over alt! Kretas viktigste arkeologiske sted er Knossos, like utenfor storbyen Heraklion. Dette var politisk og seremonielt hovedsete for den minoiske folkegruppen som rådet over Egeerhavet og var på sitt høydepunkt rundt 2000 år f. Kr. De utgravde byggene og flotte freskomaleriene er 4000 år gamle, og stedet er på mange måter Kretas svar på Akropolis i Athen. Minoerne var veldig langt fremme for sin tid, og hadde blant annet vannklosett! Både ruinbyen og museet er et obligatorisk høydepunkt på den historiske rundreisen på øya.


Tips: Bør besøkes tidlig på dagen før turistbussene velter inn.

Knossos. Foto: TravelStock

4. Rethymnon
Kretas tredje største by er både kompakt og komplett. Dette er stedet hvor alt er lagt til rette for å kombinere historiske byvandringer, idylliske måltider og litt shopping med deilig strandliv. Stranda begynner hvor den historiske delen av byen slutter og strekker seg nesten ti kilometer vestover, og det er her de fleste hotellene ligger. Men det er virvaret av brosteinsdekte gågater inne i byen som er den store attraksjonen. Spaser innover i byen og vekk fra havna. Finn et ledig bord på en hyggelig taverna og la kelneren friste med deilige retter fra øyas allsidige og smakfulle kjøkken. Rethymnon er pur idyll!


Tips: Sett av god tid til en romantisk middag på historiske Veneto inne i gamlebyen (www.veneto.gr).

Rethymnon. Foto: TravelStock

5. Chania
Chania er den greske perlen som nesten er for god til å være sann. Hvor ellers kan du sitte i en venetiansk havn, spise greske spesialiteter og se opp på en tyrkisk minaret? Er du ute etter kulinariske høydepunkter bør du vandre litt innover i gågatene bak selve havna. Det er svært mange hyggelige spisesteder over hele byen, men de beste ligger litt gjemt fra turistfavorittene ute ved sjøen. Etter gode måltider, historiske severdigheter og en dose shopping er det fint med litt behagelig slaraffenliv på stranden Neo Chora. Bystranda er bare noen hundre meter lang, men med deilig badevann og hyggelige tavernaer omtrent på samme plass, er det lett å kose seg her – nesten midt i byen.


Tips: Spis godt på Throubmi eller en av de andre livlige restaurantene i gaten Chatzimichali Ntaliani.

Chania. Foto: TravelStock

6. Vinsmaking
Til tross for lange tradisjoner med vinproduksjon, har ikke gresk vin hatt et spesielt godt rykte i utlandet. Nå er heldigvis tidene i ferd med å endre seg. Etter å ha blomstret under venetianske tider, forsvant mye av kunnskapen i løpet av 400 år med ottomansk styre. Kreterne er for alvor ferd med å gjenoppdage gamle kunster, og flere vingårder er vel verdt et besøk – bare i kort avstand fra strandresortene i nord.


Tips: Manousakis Winery (manousakiswinery.com) ligger i landsbyen Vatolakkos, 15 km sydvest for Chania, og tar gjerne imot besøkende. Det går buss fra Chania til Vatolakkos flere ganger daglig mandag til lørdag.

Manousakis Winery. Foto: TravelStock

7. Heraklion
Øyhovedstaden Heraklion har kanskje et litt rufsete rykte, men «Kretas Athen» har opplevd en aldri så liten renessanse de siste årene. Flere gågater betyr mer sjarm, og med et internasjonalt snitt over både restauranter og shopping er det et fint sted for storbylivets gleder. Her får du trendy shoppinggater, men også tradisjonelle marked, stilige hotell og kule barer. Paradegaten 25. august strekker seg helt ned til Middelhavet, hvor både havna og den nyrenoverte promenaden er hyggelige steder, samt fortet Koules. Med sitt tyrkiske navn og italienske historie er Koules selve symbolet på den greske storbymetropolen.


Tips: Ta en drink eller et måltid på takterrassen til Hotel Megaron nede ved havna, med utsikt over festningen.

Heraklion. Foto: TravelStock

8. Fres opp fjellet
Det er mange måter å utforske Kretas vakre natur på, men den mest fartsfylte går med kraftige firehjulinger. Fra Hersonissos kan du bli med Moto Experience Safari til Lesotho-platået som står i sterk kontrast til slaraffenliv på stranda. Med 75 hestekrefter under panseret freser du vekk fra de asfalterte veiene i Hersonissos og opp i fjellet. Det river i ørene når kjøretøyene brøler oppover støvete veier. Men med jevne mellomrom er det selvsagt stopper for å nyte utsikten. Oppe på det store, åpne platået er det tid for lunsj på en tradisjonell, gresk taverna før ferden fortsetter i bratt og spennende terreng helt opp til et utkikkspunkt 1000 meter over havet. Sightseeing og adrenalinkick på samme tur.


Tips: Heldagstur i fjellet med Buggy Safari (buggysafari.gr) koster fra kr 1000 per pers. Avgang fra Hersonissos.

Buggy Safari. Foto: TravelStock

9. Spinalonga
Takket være romanen ”Øya” av Victoria Hislop har Spinalonga utviklet seg til å bli en av Kretas viktigste turistattraksjoner. Men det er ikke mange år siden båtturen ut til den lille øya (som var en del av selve Kreta fram til venetianerne hugget den ut til en festning i sjøen) var alt annet enn en severdighet. Dette var en av Europas siste kolonier for spedalske, og opp mot tusen barn og voksne ble skilt fra sine familier og forvist til den lille øya på første halvdel av 1900-tallet. En stor middelalderborg fyller den nå fraflyttede øya, og det var i denne at de spedalske skapte sitt eget samfunn med alt fra sykestuer til frisører fram til 1957. Øya har vært turistattraksjon helt siden 60-tallet, men det var Hislops bok om leprakolonien fra 2005 (på norsk i 2007) som virkelig satte fart i interessen.


Tips: Det går utflukter fra alle resorter og turiststeder på Kreta til Spinalonga.

Spinalonga. Foto: TravelStock

10. Strandperler i sør
Tar du turen over fjellet til den mer karrige sørkysten, venter en verden langt unna de mest turisttette resortbyene i nord. Også her finner du feriebyer som er tilrettelagt for turisme, men stemningen er på mange måter annerledes. Hvilepulsen er lavere, vannet litt klarere og landskapet mer spektakulært. I byer som Sougia og Paleochora er det lett å finne roen, mens den mer ukjente Triopetra byr på både rullesteinstrand og finkornet sand. Ierapetra og Myrtos i øst er som Kreta var før i tiden.


Tips: Dra på dagstur med båt fra Ierapetra til ubebodde Chrissy Island.

Triopetra. Foto: TravelStock