12 tips til opplevelser i Barcelona

12 ting du ikke må gå glipp av på din reise til Barcelona, byen for både strand- og storbyliv.
Del meg

12 på topp Barcelona - med unik kunst og kultur, en lang historie og moderne attraksjoner, er det i hvert fall ikke mangel på ting å se og gjøre i den attraktive hovedstaden i Catalonia. Kombinasjon av strandliv og storbyliv er unik. Her kan du spise middag på stjernerestauranter, se arkitektur i verdensklasse, bestige fjelltopper midt i byen og nyte late dager på lekre strender. Reise til Barcelona bestiller du hos reisebyrået Bennett Ferie.


Her er 12 ting du ikke må gå glipp på din reise til Barcelona.  


Tekst og bilder: TravelStock


1. Strendene
Barcelona har 4,5 kilometer med vakre strender, som starter rett i bykjernen i den gamle fiskerbydelen Barceloneta. Her ligger den mest populære stranden, Barceloneta Beach, med det rare tårnet Kuben, livlige strandbarer (chiringuitos), gateselgere med egenprodusert juggel, sandkunstnere og musikanter. Det er kanskje Barcelonas mest turistifiserte og hektiske strandstrekke, men også den mest underholdende. Videre utover mot den Olympiske landsbyen blir det stillere og mer ekte, det er her de lokale kommer for å spille beachvolleyball og henge på en strandbar. Prøv også Ocata Beach, nudistvennlige Mar Bella Beach eller de unges favoritt; Nova Icaria Beach.

På stranden i Barcelona. Foto: TravelStock

2. La Rambla
Den hektiske turistfellen med gatemusikanter, gjøglere, blomsterbutikker, kafeer og en enorm mengde mennesker er stedet alle elsker å hate – men som du likevel ikke kommer unna. Gaten strekker seg 1,2 kilometer fra Plaça de Catalunya ned til Christopher Columbus-monumentet ved havna Port Vell. På den ene siden ligger bydelen Raval, på den andre finner du historiske Barrí Gothic med et virvar av trange smug og gater. La Rambla betyr «bred allé med midtrabatt», og gaten består av fem deler. Mange kaller den derfor for Las Ramblas. Dette er også lommetyvenes favorittgate, så hold godt på verdisakene.

Yrende folkeliv på La Rambla. Foto: TravelStock

3. Güellparken
Den spektakulære Güellparken, designet av selveste Antoni Gaudí, er en av verdens mest imponerende og fineste offentlige parker. Parken ble opprinnelig bygget for at familier skulle bo i den, men er i dag et utendørs museum med noen av Gaudís morsomste og mest fargerike kunstverk. Her kan man bare vandre rundt og nyte omgivelsene og kunsten, gjerne akkompagnert av en gatemusikant på gitar eller hong. Ta turen en rolig formiddag og nyt både kunsten og stemningen.

Güellparken. Foto: TravelStock

4. La Sagrada Família
Barcelonas mest kjente turistattraksjon og et landemerke som er synlig fra hele byen. Men selv om du har sett utallige bilder av Antoni Gaudís mesterverk, er man likevel ikke helt beredt på hvor imponerende denne kirken faktisk er. Bygget var bare delvis ferdig da Gaudí døde i 1926, og siden det fortsatt ikke er ferdig kan man her se verdens åttende underverk mens det kreeres. Men selv med dagens teknologi gjenstår noen enorme utfordringer, som byggingen av 10 nye tårn som hver representerer en viktig bibelsk figur fra Det nye testamentet. Verket er ikke overraskende på UNESCOs verdensarvliste. Kan være smart å komme enten tidlig om morgenen eller en time før stengetid for å unngå kø.

La Sagrada Familia. Foto: AdobeStock

5. Casa Batlló
Arkitekten og kunstneren Antoni Gaudí har med sine underfundige og spesielle kreasjoner mer enn noen satt sitt preg på byen Barcelona. Gaudí var i spissen av Art Noveau-bevegelsen, som også produserte mange andre fantastiske verk, og man kan lett bruke en hel dag bare på å se hans unike byggverk. Ved siden av La Sagrada Familia er husene La Pedrera og Casa Batlló, begge lett tilgjengelig på Passeig de Gracia, de mest kjente. Gaudí foretrakk organiske former, så her er ingen rette hjørner og design inspirert av naturen og havet. Magisk!

Casa Batlló. Foto: Pixabay

6. Akvariet
L’Akvarium er verdens største akvarium for Middelhavsarter, og ligger passende til nede ved det populære havneområdet Port Vell. Om du vil lære mer om livet og miljøet i Middelhavet, er dette stedet å gå. Her er 21 akvarier, 450 forskjellige arter, fra små sjøhester til overveldende store haier og rokker, en 80 meter lang undervannstunnel og et oceanarium, det eneste i Europa. Akvariet er interaktivt, lærerikt og morsomt, og tunellen der man går «inne» i vannet, mens hai og annet sjøliv svømmer rundt deg, er selvfølgelig et høydepunkt.

Akvariet. Foto: TravelStock

7. Catedral de la Santa Creu i Santa Eulália
Barcelonas katedral er den viktigste kirken i erkebispedømmet Barcelona, og et nydelig syn. Den er oppkalt etter byens andre skytshelgen, Santa Eulália, som er gravlagt i krypten under høyalteret. Det er tretten gjess i klosterhagen som beskytter henne, og de er tretten i tallet fordi hun ble torturert og drept da hun var 13 år. I helgene danses det en typisk katalansk folkedans, sardana, på plassen foran bygningen. Gå heller ikke glipp av byens andre store kirke Santa Maria del Mar, et av verdens beste eksempler på gotisk arkitektur.


8. Selvkjørt sightseeing
Dette er ingen kjent attraksjon, men en morsom og annerledes måte å oppleve byens høydepunkter på! Den lille, gule bilen går på GPS, og snakker til deg underveis, vet til enhver tid hvor dere er, forteller deg hvor du skal svinge, og hva dere passerer på veien rundt i byen. Man kan velge mellom forskjellige ruter som tar alt fra to timer til en hel dag. De fleste rutene passerer høydepunkt som Triumfbuen, La Sagrada Familia, La Pedrera og Casa Battlo til Plaça Catalunya, ned Las Ramblas ut forbi havnen til Port Olympia. Morsom og annerledes sightseeing! gocarbarcelona.com

Selvkjørt sightseeing. Foto: TravelStock

9. Markedet La Boquería
Mercat de Sant Josep de la Boqueria, bare kalt La Boquería, er en av Barcelonas eldste og mest kjente marked. Den store jernsmidde inngangen ligger rett på La Rambla, men selv om markedet er populært blant turister er det også et sted de lokale fortsatt handler. Gulvene er fulle av fiskeslo og fruktskall, bodene renner over av fargerik frukt og den summende lyden henger høyt under taket – akkurat som et stemningsfullt marked skal være. La Boquería er spesielt kjent for bra fisk og grønnsaker, og rekken med tapasbarer som omkranser utsalgsstedene.

La Bouqeria. Foto: Fotolia

10. Parc de la Ciutadella
En gang var denne grønne lungen nordøst for gamlebyen Barcelonas eneste park. Men den er så mye mer; i tillegg til fredfulle omgivelser, stier for rolige spaserturer og et vann med robåter, rommer parken også en zoologisk hage og et museum. I 1869 ble byens militærbrakker revet og parken bygget for den store verdensutstillingen i 1888. Her er fortsatt gjenlevninger fra utstillingen, som Castell dels Tres Dragons, som fortsatt huser den originale restauranten, samt glasshuset Hivernacle og plantehuset Umbracle. Det er en rolig og likevel livlig park, et populært alternativ til byens hektiske larm for både turister og lokale.

Parc de la Ciutadella. Foto: Travel Stock

11. Camp Nou
Du trenger ikke være fotballinteressert for å vite at byens hjemmelag FC Barcelona er noe helt spesielt! Det er verdens tredje mest verdifulle og rikeste fotballag, og faktisk eid av supporterne. Barca har vunnet Champions League fem ganger og UEFA-cupen fire ganger, den hjemlige la Liga 25 ganger og fått 30 gullpokaler. Klubben er også blitt et symbol på katalansk kultur, og derav mottoet Més que un club" («mer enn en klubb »). Hjemmebanen Camp Nou har også et fotballmuseum, med et eget område dedikert klubbens storhet Leonel Messi, og ingen gave er finere for et fotballinteressert familiemedlem enn en tur på Camp Nou! (Tekst fra 2018.)

Lykkelig supporter på Camp Nou. Foto: TravelStock

12. Tapas
Enten du vil spise fancy gourmettapas på verdensberømte restauranter som Tickets, eller bare gafle i deg tradisjonelle og velsmakende retter på lokale perler som O'Retorno, så har Barcelona helt sikkert en tapasrestaurant for deg. Tapas var tradisjonelt ikke en måte å spise på i Katalonia, men i dag regnes Barcelona likevel som en av verdens beste tapasbyer. Du får alt, fra gris til pimiento og fiskeboller, men med tanke på byens beliggenhet burde sjømat være et sentralt valg i tapasmenyen. Mange av de beste og tradisjonelle tapasbarene berømt for sjømat ligger da også nede i den gamle fiskebydelen Barceloneta, som Jai-Ca og L´Ostia. Eller bli med på en guidet tapasrunde, det er både smakfullt og lærerikt!

Barcelona er selvsagt også en deilig by å shoppe i. Er du interessert i vintage så finner du mange skatter i gaten Riera Baixo. Er du ute etter merkevarer så finner du mange av disse i Passeig de Grácia. I Mercat de Santa Caterina får du kjøtt, oster, skinker, sjømat, grønnsaker og alt annet du trenger. Ta gjerne med noen deilige skinker og oster hjem:)

Spis deilig Tapas i Barcelona. Foto: TravelStock
Nyt noen timer på en av mange livlige strandbarer (chiringuitos). Foto: TravelStock