Albania - en strandfavoritt

På jakt etter et billig og bra alternativ til Hellas, Montenegro og Kroatia? Se mot Albania!
Del meg

På jakt etter et billig og bra alternativ til Hellas, Montenegro og Kroatia? Se mot Albania for din neste sydentur! Reisen bestiller du hos reisebyrået Bennett Ferie i Måløy, Elverum eller Hønefoss.


Tekst og de fleste bilder: TravelStock, artikkel fra desember 2018.


Krystallklart badevann, deilige strender og historiske severdigheter. Det er beskrivelser på både kroatisk og gresk ferieidyll, men passer også godt på et av Europas mer utradisjonelle reisemål. Albania er virkelig i vinden som feriemål, og stadig flere turister oppdager det vakre landet i Middelhavet. Det er det mange gode grunner til!


Annerledes-Syden. Her finner du solsenger, strender og sol hele sommeren. Badevannet er like glassklart og herlig varmt som på de greske øyene, Montenegro eller i Kroatia. Men likevel er det noe helt for seg selv. Det skyldes i stor grad én person: Enver Hoxha. Som statsleder fra 1943 til sin død i 1985 styrte han landet i komplett isolasjon fra resten av Europa. Hoxha skapte et stalinistisk diktatur, omtrent hermetisk lukket. Det har tatt lang tid å tilnærme seg resten av kontinentet, selv om landet nå er blitt demokratisk republikk. Men de siste årene har det skjedd mye!


Nye tider. Fortsatt er bilene eldre og restaurantene enklere enn vi er vant til. En del ting er også litt «røffere» og mindre tilrettelagt her enn andre steder i Middelhavet. Når turarrangører snakker om Albania, sammenligner de derfor ofte landet med Hellas for 40 år siden.


Det er bare delvis sant: Albania er kanskje ikke så finpusset som mange andre populære reisemål i Middelhavet, men her finnes både trend og tradisjon. Med kulinarisk innflytelse fra både Italia (kort vei med båt) og nabolandet Hellas gjør at Albania er langt mer enn sol og bad.


Veldig billig. For mange er prisnivået den største attraksjonen. Albania er rett og slett skikkelig billig! Her kan du sette deg ned på akkurat den restauranten du vil og spise akkurat hva du lyster, uten å bekymre deg så mye for feriebudsjettet. En god middag for to koster rundt 100 kroner. En halvliter på bar? Omtrent en tier.

Eventyrlig billig mat og drikke i Albania. Foto: TravelStock

Det er også blitt mye enklere å komme seg til Albania, Norwegian har direkterute til hovedstaden Tirana (sommersesongen), ikke langt fra den populære badebyen Durrës og hos flere av charteroperatørene kan du kjøpe ferdige pakker. Albania har noe for alle, men det er ikke sikkert alle stedene passer akkurat til deg. Den mer eventyrlystne bør kjøre over fjellpasset Llagora og ned til det lange strekket av rullesteinstrender som starter med festlige Drymades.

Drymades. Foto: TravelStock


Strandparadis. Let etter ditt eget paradis blant de skjulte strandstedene hele veien sørover til Saranda, som ligger like ved Korfu. Pakketurer til akkurat denne delen av Albania går for øvrig med fly til den greske øya og videre med ferge til det albanske fastlandet (halvtimes båttur).

Saranda - en trivelig ferieby. Foto: TravelStock

Kort fortalt: Durrës er fint for barnefamilier, mens Saranda minner om en klassisk, gresk ferieby – og er lett tilgjengelig en halvtimes båttur fra den greske øya Korfu. Mange vil hevde at de aller beste strandstedene ligger lenger nord: Dhërmi er landets mest trendy feriested, med livlig stemning på hippe strandbarer, kule kafeer og ikke minst nydelige strender. Kjør en times tid sørover, og Himara byr på deilig rullesteinstrand, hyggelige spisesteder og alt fra feststemte strandklubber til øde badeviker.

Himara. Foto: TravelStock

Fine utflukter. Gå heller ikke glipp av en utflukt eller to. De karakteristiske betongbunkersene som finnes langs hele kysten er en kuriøs attraksjon og bilde på den paranoide tiden, mens oldtidsbyen Butrint byr på tusen år gammel historie. I dag står byen på UNESCOs verdensarvliste, med bl.a. et amfiteater og romersk bad. Områdets andre verdensarvsted – Gjirokastra  – ligger en times kjøring innover i landet. Begge stedene er en fin dagsutflukt fra Saranda. Det samme er idylliske Ksamil. Dette er en gruppe nydelige sandstrender et kvarters kjøring sør for selve Saranda. Mens de fleste strendene langs rivieraen består av stein, er de i Ksamil dekket av myk og gyllen sand. I havet utenfor ligger et par små øyer som du kan ta båt til, mens flere koselige uterestauranter serverer lunsj.

Gjirokastra. Foto: TravelStock


Albansk mat. Gastronomien i Albania har mye av det samme du kjenner fra mer populære ferieland i Middelhavet: Nærheten til havet betyr at sjømat er viktig, mens både oliven, frukt og grønnsaker er viktige deler av kostholdet. Matkulturen har utviklet seg voldsomt siden tiden som lukket diktatur, og innflytelsen fra lokale kokker som har flyttet hjem fra eksil i både Italia og Hellas er stor. Siden det greske kjøkkenet på sin side har mye til felles med det tyrkiske, er det også ottomanske elementer i Albanias matvaner. Forvent derfor en fin miks av Middelhavets delikatesser, balkansk tradisjonskost og stadig mer internasjonalt kjøkken. Her er det kort vei fra børek til pasta og pizza, og fra sjømat til helgrillet lam. Noe for alle, med andre ord.


Hovedstaden Tirana opplever en skikkelig matrevolusjon for tiden, men du spiser også godt langs kysten og i de populære turistbyene. Se etter familiedrevne restauranter, eller gå etter lukten. Her går det stolthet i å servere ekte, lokale spesialiteter. Da får du ofte meze – småretter, med kjøtt, grønnsaker som aubergine og paprika og ulike oster og solide hovedretter med kjøtt eller fisk og ferske grønnsaker. Albania kan overraske selv den mest kresne!

Mye god mat i Albania. Foto: TravelStock
Muligheter for flotte fotturer. Foto: TravelStock