10 høydepunkter på Gran Canaria

10 høydepunkter på "Sydentur" klassikeren Gran Canaria, øya som er mer variert enn man tror.
Del meg

Trendy hotell, historiske storbyer, lokale gourmetopplevelser – og majestetiske fotturer. "Sydentur" klassikeren Gran Canaria er mye mer variert enn man skulle tro. Send oss en forespørsel så finner vi det beste tilbudet på fly og hotell!


Tekst og (de fleste) foto: TravelStock


1. Las Palmas
Øyhovedstaden er ingen hemmelighet, men fra tiden som slitent chartermål på 70-tallet har byen forvandlet seg til en herlig metropol. Las Palmas er fremdeles genuin spansk, dette er kanarienes egen by. Her får du shopping i toppklassen i den trendy bydelen Triana, utsøkte restauranter og ikke minst den flotte fire kilometer lange stranden Playa de las Canteras midt i byen – kanskje den beste på hele øya.


Sjekk ut huset til Columbus i den historiske bydelen Vegueta, og gå for all del ikke glipp av et biffmåltid på restaurant El Novillo Precoz i Santa Catalina. Las Palmas er en ekte, spansk storby hvor siestaen midt på dagen er hellig, mens det yrer av liv sent utpå kvelden.


Et populært møtested for Las Palmas’ egne innbyggere er Santa Catalina-parken mellom Las Canteras-stranden og havnen. Om dagen sitter eldre menn og spiller domino under palmene. De yngre besøker gjerne et av stedets mange kafeer. Etter midnatt trekker selve parken, og området rundt, til seg mennesker som søker moro til morgengry på barer restauranter, klubber og diskoteker. Her ligger også Terraza Kopa, en av byens hippeste nattklubber; utendørs, men inngjerdet.


Et annet spennende område er Mercado del Puerto, her er det også ett liv om dagen, og et annet om natten. Om dagen er det matmarked for kjøtt og fisk og folk kommer innom for en smakfull tapaslunsj. Om kvelden og natten blir det et yrende liv der folk møtes for å fortære vel så mye øl og vin som tapas ved bordene og diskene.


Hver torsdagkveld blir gatene i den gamle bydelen, Vegueta, det mest populære møtestedet i Las Palmas. Når mørket senker seg settes tapas i alle varianter frem på bardiskene. Her samles unge grancanarioser fra fjern og nær for å spise seg fra bar til bar i «La Ruta del Pincho», som det kalles på spansk.


Shopping:

  • Den sjarmerende gågaten Calle Mayor de Triana og smågatene rundt har stort utvalg av kjente og ukjente merkeklær og sko.
  • Motebutikker finner du også i den moderne handlegaten Mesa y Lopez.
  • Tre store kjøpesentre i sentrum: El Mulle, Las Arenas og El Corte Ingles.
  • Markeder: I tillegg til de faste matmarkedene, er det håndverksmarked i Vegueta, loppemarked i San Telmo-parken, kremmermarked ved Santa Catalina-parken og landbruksmarked i San Lorenzo på søndager.


Restauranttips:

  • Deliciosa Marta: Liten, sjarmerende og svært populær restaurant med kanarisk mat i gamlebyen. Adresse: Calle Perez Galdos 23
  • Casa Montesdeoca: Tradisjonell restaurant ved Casa Colon. Adresse: Calle Montesdeoca 10
  • La Macarena: Utendørs ved strandpromenaden på Las Canteras-stranden. Adresse: Calle Prudencio Morales 21


Las Palmas er også en kulturby med et meget godt tilbud av teatre, musikaler, jazzklubber og popkonserter. I byens storstue, Alfredo Kraus Auditorium, er det flotte konserter hele året, både musikaler, pop, jazz og klassisk. London Symphonic Orchestra spiller der hvert år. Teatro Perez Galdos setter opp musikaler og balletter.

Den flotte Las Canteras stranden i Las Palmas. Foto: Runar Larsen, TravelStock

2. Puerto de las Nieves
Dette er mer enn havna for fergetransport videre til Tenerife. Basaltklippen El Dedo de Dios – Guds finger – kan fortsatt beskues fra Puerto de las Nieves, men etter en kraftig storm i 2005 knakk en del av ”fingeren” rett av og forsvant ned i havet. Selv om stedets mest berømte attraksjon bokstavelig talt er amputert, er det er fortsatt gode grunner til å kjøre innom den lille havnebyen, også for deg som ikke skal ta bilferga videre til Tenerife. Puerto de las Nieves er en særdeles sjarmerende fiskelandsby, med pratsomme lokale sjømenn, fersk fisk og hyggelig stemning på enkle fiskerestauranter – og fin rullesteinstrand.

Den trivelige fiskerlandsbyen Puerto de las Nieves. Foto: Runar Larsen, TravelStock

3. Aqualand Maspalomas
Visst er det både deilig badevann og sikkert basseng på hotellet – men ingenting slår et skikkelig badeland med fest, fart og moro! Aqualand Maspalomas kan friste med over 40 forskjellige sklier, toppet med den villeste sklia Anaconda. Med strie stryk, surfestrand, Congo-elven og Twister-området er det mer enn nok til å fylle hele dagen med moro – for hele familien. Inngang fra ca €35 for voksne og €25 for barn.

Moro for hele familien i Aqualand Maspalomas. Foto: Aqualand Maspalomas

4. Puerto de Mogan
Vakre bygninger, hyggelig atmosfære og herlig strandliv - og en liten oase midt i turistgryta. Den gamle fiskerlandsbyen Puerto de Mogan er et av Gran Canarias mest sjarmerende reisemål. Pittoresk bebyggelse, fargerike blomster og koselige uteserveringer: Snakk om idyll! Med sine kanaler og broer omtales Puerto de Mogan som Gran Canarias svar på Venezia. Likhetene er kanskje ikke store, men sammenligningen peker på noe vesentlig: Byen, som er den vestligste av strandbyene sør på øya, er noe for seg selv. Mange gode restauranter finner du også her. Kan spesielt anbefale en nydelig autentisk italiensk restaurant som heter N'enoteca.

Fra de koselige gatene i Puerto Mogan. Foto: Runar Larsen, TravelStock

5. Playa del Ingles
Med nye designhotell, gourmetrestauranter og cocktailbarer er gode, gamle Playa del Ingles i ferd med å få en etterlengtet ansiktsløfting. Sola steiker like behagelig som før, men de nyskapende innslagene blir stadig hyppigere i Playa del Ingles. Mellom leilighetshotellene og de slitne kjøpesentrene finner du nemlig både kule barer, kulinariske restauranter og stilige hotell. Den gamle charterfavoritten har blitt trendy. Taktterrassen på Bohemia Hotel er vel verdt et besøk for drinker og mat, mens restauranten Fusion serverer trendy og gode retter.

Utsikt fra Playa Ingles ut mot sandyner og strender. Foto: TravelStock

6. Roque Nublo
En obligatorisk stopp på rundturen på Gran Canaria er den korte men flotte fotturen opp til selve symbolet på øya; Roque Nublo, en 80 meter høy basaltmonolitt på en klippe som ofte ser ut til å sveve over skyene. Når du befinner deg midt oppe i fjellheimen er det lett å glemme at du er bare en kort biltur unna badestrendene i sør. Turen tar bare en drøy time og man må ikke være i spesielt god form. Belønningen er Gran Canarias beste utsikt.

Roque Nublo, et kjent utfluktsmål i det flotte fjellandskapet på Gran Canaria. Foto: Ronny Frimann, TravelStock

7. Meloneras
Meloneras er den ”nyeste” og mest luksuriøse området på sydkysten av øya. Her går det en lang strandpromenade langs havet, kantet med trendy spisesteder og luksushotell. Spaet ved luksushotellet Villa Del Conde under promenaden er som balsam for kropp og sjel. Her kan du kose deg med utsikt over havets horisont mens kroppen samler energi i saltvannsbassenget. Du kan enten slappe av i ro og mak, eller la kyndige massører myke opp musklene dine. Herfra er det kort vei til Gran Canarias ”Mini-Sahara” – de imponerende sanddynene mellom Meloneras og Maspalomas.

Las Dunas, sanddynene mellom Maspalomas og Meloneras. Foto: Runar Larsen, TravelStock

8. Marked
Ferie betyr sol, strand - og shopping, selvsagt! Men glem de glorete butikkene med klassiske suvenirer. På de ukentlige markedene rundt omkring på øya kan du sikre deg lokalproduserte matvarer, flettekurver, broderier, pyntegjenstander og mye annet. De beste er San Mateo og Teror som har åpent på søndager, mens Santa Brigida og Arucas har lørdagsmarked. Om shopping ikke er din greie, er det likevel morsomt å vandre rundt, smake på lokal mat og slå av en prat med håndverkere og syersker.

Gjør som de lokale, kjøp fersk frukt og grønnsaker på marked. Foto: Runar Larsen, TravelStock

9. Palmitos Park
Med delfinshow og akrobatisk fugleoppvisning er Palmitos Park en mil opp i fjellet fra Maspalomas en av øyas beste familieparker. Her er det nærkontakt med store og små dyr, som har god boltreplass i grønne omgivelser. En fin utflukt for den som vil ha et avbrekk fra sol og strandliv. Det går busser direkte til Palmitos fra Puerto de Mogan. Inngang ca €35 for voksne og €25 for barn.

Palmitos Park - når man vil finne på noe med familien. Foto: Runar Larsen, TravelStock

10. Lille Norge
Om hjemlengselen setter inn, er det bare å ta turen til Arguineguin, hvor mange nordmenn bor fast hele året. Her finner du blant annet Sjømannskirken, hvor det er hyggelige stemning og vaffelsalg nesten hver dag. Savner du varer fra ditt lokale kjøpesenter, har Norsk Butikk alt fra lapskaus på boks til fersk rømme, mens de norske utestedene ofte byr på norsk musikk.

Arguineguin - "Lille Norge" på Gran Canaria. Foto: TravelStock