10 utflukter på Sri Lanka

‍Sri Lanka er en forundringspakke av opplevelser, dufter og smaker.
Del meg

Sri Lanka er liten i størrelse - men stor på opplevelser. Den lille dråpeformede øya er en forundringspakke av dufter, smaker og opplevelser. Her kan du oppleve frodig skog og grønne teplantasjer, du kan drive slaraffenliv på de mest paradisiske strender, besøke gylne templer og fargerike markeder - eller speide etter ville elefanter og leoparder.


Her er ti forslag til utflukter du du kan ta på den vakre øya i Det indiske hav.


Tekst og bilder: Runar Larsen/TravelStock  


1. Opplev kulturen

Kandy er landets kulturelle hovedstad og hellige sentrum, med flotte buddhistiske templer og jevnlige kulturshow med dans, musikk og fakirer. Hver sommer arrangeres den fargerike paraden Esala Perahera. Da blir landets største relikvie, Buddhas tann, tatt med ut på parademarsj. Utsmykkede elefanter, dansere og mange tilreisende i festhumør holder det gående i flere dager.


Tips: Kandy Lake Club har daglige show med kulturelle oppvisninger.  www.kandylakeclubdance.com

Kandy. Foto: Runar Larsen, TravelStock

2. Dra til fjells
Sri Lanka er mer enn sol og strandliv. Innlandet har for eksempel flotte fjell, så du bør finne plass til gode fjellsko så vel som badetøy. Den mest kjente fjellturen går til toppen av Adam´s Peak. 2243 meter over havet er dette bare den femte høyeste toppen på Sri Lanka, men den er definitivt den mest ettertraktede. Fjellet er et pilegrimsmål for både buddhister, hinduer, muslimer og kristne.


Tips: Den beste tiden til å gå til toppen av Adam´s Peak er fra nyttår til mai (www.sripada.org). Ellers i året er det større fare for regn og tåke. Regn med sju timer opp og ned.

Adams Peak. Foto: Runar Larsen, TravelStock

3. Hjelp en elefant
Nesten 3000 elefanter lever i Sri Lankas villmark, mens mange også utnyttes som arbeidskraft for mennesker. Pinnawala er snabeldyrenes fosterhjem og pleiehjem: På elefantbarnehjemmet i Kegalle, en times kjøretur unna Kandy, spaserer hver morgen flokken med foreldreløse elefanter ned til elva for å bade. Dette er et av de mer ikoniske bildene på Sri Lanka. Elefantbarnehjemmet er veldig kommersialisert, og ønsker du nærkontakt med dyrene er det nærliggende elefantsykehuset et bedre alternativ.


Tips: Pinnawala er en fin stopp på transportetappen mellom Colombo og Kandy.

Pinnawala. Foto: Runar Larsen, TravelStock

4. Besøk en teplantasje
Det var britene som introduserte te til Sri Lanka på siste halvdel av 1800-tallet, og snart 70 år etter at kolonimakten overlot styret til det som den gang het Ceylon, er teproduksjon fortsatt en viktig del av nasjonalproduktet. Arven etter de britiske kolonistene lever videre i en boble av te, kaker og ærverdige hotell høyt oppe i Sri Lankas frodige høyland. Nuwara Eliya ligger midt i et bølgete landskap hvor tebuskene vokser som grønne tepper i alle retninger. Her finner du noen av øyas mest kjente og historiske hotell, hvor det fortsatt er stram stil og afternoon tea.


Tips: Gå ikke glipp av tradisjonell afternoon tea på historiske St. Andrew´s Hotel. Pedro Tea Factory er en kort kjøretur unna.

Besøk en teplantasje i Nuwara Eliya. Foto: Runar Larsen/TravelStock

5. Ta toget
Togreiser på Sri Lanka er fantastiske opplevelser, spesielt de vakre rutene opp til høylandet. Bestill ”1st class observation car” for småpenger – men med flott utsikt fra en spesialvogn bakerst. Skinnegangen mellom Ella til Kandy (ca. 8 timer) regnes som en av verdens flotteste togturer. Den går gjennom grønne teplantasjer, forbi tradisjonelle landsbyer og innom flere stasjoner hvor du kan kjøpe frisk frukt og het curry.


Tips: Det koster ikke mer enn et par euro for billett på andre klasse fra Ella til Kandy. Ruter og avgangstider finner du på www.railway.gov.lk.

Ta en togtur gjennom fantastisk landskap på Sri Lanka. Foto: Pixabay

6. Dra på safari
Nasjonalparken Yala er obligatorisk innslag på nesten alle turisters ”må besøke”-liste. Ulempen er at det kan bli vel mange om beinet, og jeepene kjører på rad og rekke på jakt etter leoparder og andre ville dyr. Fordelen er at dyrene er godt vant til kjøretøy, og sjansen for å se ville dyr er stor. Men du får neppe opplevelsen for deg selv. Udawalawe vest for Yala er et godt alternativ, men her er det ingen leoparder. Her kommer du garantert tett på store flokker med elefanter, og kanskje får du øye på den spesielle leppebjørnen. Wilpattu nord for Colombo er sparsomt besøkt, men kan også by på spennende dyreliv – inkludert leopard, leppebjørn og elefanter.


Tips: Safari i Yala nasjonalpark (www.yalasrilanka.lk) er en av Sri Lankas mest populære attraksjoner.

På safari i Yala. Foto: Runar Larsen, TravelStock

7. Ri på bølgene
Det er mulig å finne gode bølger rundt hele øya avhengig av årstid og værforhold, men Arugam Bay i øst er surfernes paradis. Dette er et avslappende sted med en miks av familier, backpackere og seriøse surfere. Den sigdformede stranda er kjent som et av de bedre og mest stabile surfestedene i Sørøst-Asia, men du trenger ikke være ekspert for å prøve balansen ute på bølgene. Foruten lokale fiskere er Arugam Bay for og av turister. Men med små, hyggelige gjestehus heller en digre hotellkompleks er stemningen svært så trivelig.


Tips: Arugam Bay er selve surfehovedstaden, men avhengig av sesong er det mulig å surfe fra de fleste strendene øya rundt.

Surfing i Arugam Bay. Foto: Runar Larsen/TravelStock

8. Hør historiens sus
Portugisiske kolonister etablerte et handelssentrum i kystbyen på 1500-tallet, men det var sjøfarere fra Nederland som bygget det som i dag er Galle Fort og som var Sri Lankas hovedhavn i flere hundre år. Byen, i alle fall den delen som er innenfor fortet, er rett og slett nydelig, og vel fortjent på UNESCOs verdensarvliste. Det er en arkitektonisk glede å vandre rundt i gamlebyen, hvor små kunsthandlere og kafeer serverer godbiter av fysisk og åndelig føde.


Tips: Ta en iskaffe eller iskrem på nydelige Pedlar's Inn i hjertet av sentrum.

Galle. Foto: Runar Larsen, TravelStock

9. Besøk et tempel
I sentrum av det kulturelle triangelet midt på Sri Lanka er templene i Dambulla en tilgjengelig og imponerende attraksjon. Inngangen ved de moderne og forgylte buddahfigurene er ikke representativt for hva som skjuler seg inne i tempelet; Det er her skattene venter. Komplekset består av fem grotter med vakre veggmaleri og over 150 buddhastatuer i stort og smått. Fra toppen er det utsikt over Sigiriya, som også bør stå på listen over attraksjoner: Løveklippen – og trappen til toppen - er noe helt spesielt!


Tips: Templene i Dambulla er best som en stopp på en rundtur, kombinert med Sigiriya (www.sigiriyatourism.com).

Sigiriya - et must å besøke når du er på Sri Lanka. Foto: TravelStock

10. Møt styltefiskerne
Som tynne fyrstikker står pålene ute bølgene bare noen meter fra strandkanten. Når sardinstimene svømmer inn mot grunna sitter fiskerne klare for å nappe så mange de klarer opp fra vannet. Dette er et av Sri Lankas mest iøynefallende yrker, men på en øy hvor turisme blir stadig viktigere har mange av dem endret fokus. Et fåtall fisker fremdeles på den tradisjonelle måten for matens skyld, akkurat som de har gjort i flere generasjoner. Men de fleste fisker etter turistenes penger og fungerer nærmest som modeller. Uansett så er det en fascinerende demonstrasjon av gamle tradisjoner – og et fantastisk fotomotiv.


Tips: På strendene øst for Unawatuna er det som regel enkelt å finne styltefiskerne fra morgen til kveld.

Styltefiskere på Sri Lanka. Foto: Runar Larsen, TravelStock

Fristende å reise til Sri Lanka? La oss sette sammen et reiseforslag for deg. Vår reisekonsulent Siri fra Bennett Ferie Asker var på tur til Sri Lanka høsten 2023, og hjelper deg gjerne. Ta kontakt på 66 76 14 60 eller ferie.asker@bennettnorway.no.