Et glimt av livet om bord Crystal Serenity
Et glimt av livet om bord Crystal Serenity, fra en tredagers reise fra Oslo til Amsterdam. Crystal Cruises er plassert blant toppen av luksusrederier i verden. Vi har vært om bord og her kan du lese om våre inntrykk, smaker og opplevelser.
Crystal Serenity er et mellomstort skip som kan ta opp til 740 gjester, men som sjelden har mer enn 600 passasjerer om bord. Skipet ble totalrenovert i 2023 og skal i dry-dock igjen i løpet av 2026 for å oppgradere enda flere fasiliteter og forbedre totalopplevelsen for sine gjester.
Skipet føles stort nok med mange valgmuligheter og fasiliteter, men intimt nok til at man raskt finner sine favoritt-steder. Enten det er en lounge med levende musikk, en stille krok på dekk, eller et glass vin i hyggelig selskap ved bassenget eller i loungen. Personalet bidrar sterkt til denne stemningen, med en servicekultur som setter gjestene i sentrum på en naturlig og uanstrengt måte.
Cruise med Crystal Serenity
Ombordstigningen på Crystal Serenity i Oslo gikk sømløst, og du merker raskt at dette blir en helt spesiell reise. Fra første øyeblikk merket vi skipets atmosfære av ro, eleganse og oppmerksom service. Selv om vi bare hadde tre dager til rådighet fikk vi god til til å bli godt kjent med skipet, og Crystal-konseptet. Det hele starter selvsagt med et glass champagne.
Lugarene blir lovet ledig i løpet av et par timer, og vi benytter anledningen til å spise lunsj i skipets uformelle lunsj-restaurant Trident Grill. Her kan man velge grillretter (hamburgere, wraps, sandwich) og salater med et variert utvalg tilbehør. Man kan velge å spise inne med fantastisk havutsikt eller ute ved bassenget. Trident Grill er åpent hver dag i tidsrommet 11:30-18:00.
Etter lunsj passer det fint at skipets isbar ligger rett ved siden av. Her endrer utvalget seg noe hver dag for variasjon, og man kan i tillegg velge blant mange toppinger som sjokolade, strøssel eller kjeks ved siden av – og ikke minst en passende kopp spesial kaffe om man ønsker det.
Alternativt til lunsj kan du velge a-la-carte lunsj i restauranten Waterside, eller Marketplace (buffetrestaurant) som et ypperlig valg om man vil ha litt av hvert.

Straks etter lunsj annonseres det over høyttaleren at lugarene er klare, og det er på tide å utforske disse. I korridoren blir vi møtt av betjeningen; både stuepiker og butleren er på plass så fort, at man skulle tro de visste vi var på vei. Vi får en full gjennomgang av lugarens fasiliteter og alt som følger med av bekvemmeligheter. De viser oss hvordan alt fungerer, som f.eks. lysene og dusjen, og forklarer hva som er inkludert av service som for eksempel pressing av klær og klesvask/rens.
På badet var det deilig velværeprodukter fra det eksklusive Sicilianske merket Ortigia og myke håndklær i flere størrelser.
På bordet står det en flaske champagne og minibaren er allerede fylt opp. Man kan ønske å bytte drikke med egne preferanser om man ønsker det. Ønsker man seg en flaske champagne på lugaren hver dag – ja så får man det. Til lugaren kan man også bestille mat hele døgnet fra «in suite» menyen.
Vi bodde i en romslig Sapphire Veranda Suite på 40kvm, med stor balkong, walk-in garderobe med mer enn god nok plass til vår bagasje. Stort soverom og separat oppholdsrom med sofa og sittegruppe. Her kan man nyte frokosten om man ønsker en rolig start på dagen. Romservice er som nevnt inkludert på Crystal Cruises, og frokostbestilling kan legges inn helt frem til kl 03:00.
Å våkne til lyden av havet og kjenne duften av nykvernet kaffe fylle lugaren er ren luksus. Butleren ankommer diskret med et frokostbrett – varme bakevarer som smelter på tungen, egg tilbredt etter dine ønsker, solmoden oppskåret frukt, og et glass med nylig presset juice fylt av friskhet.
Før middag anbefaler vi en aperitiff i den vakre loungen på dekk 12 foran på skipet som heter Palm Court. Her har Crystal virkelig skapt en atmosfære for å nyte solnedgangen mens landskapet eller havet glir forbi. I Palm Court arrangeres det også blant annet Afternoon tea hver dag – kapteinens meet & greet, live musikk, dansetimer og quiz.
.jpg)
Første kvelden er preget av forventninger, da vi har bordbestilling på restauranten Umi Uma, en restaurant drevet av mesterkokken Nobuyuki "Nobu" Matsuhisa – også kjent for sine NOBU restauranter verden over.
Forestill deg et hyggelig lokale med rolig stemning og elegant belysning, svake bølgelyder i bakgrunnen og duftene av nygrillet sjømat som fyller luften. Når du går inn i Umi Uma, vet du at det blir mer enn bare en middag – det blir en opplevelse. Alle kokkene her er trent av mesterkokken Nobu selv.
Vi får et godt utvalg retter for å smake på mest mulig fra denne fantastiske menyen. Vi får smake blant annet på noen av NOBU sine klassikere som Nobu-Style Black Cod, Yellowtail Sashimi med jalapeño, Yellowtail Tartare med Caviar, Tuna Tataki og mange andre deilig retter inkludert sushi og sashimi. Hver rett er ett kunstverk på tallerken – vakre farger, smaker og aromaer preger denne middagen.
Og når du tror måltidet ikke kan bli bedre – topper dessertene det hele: to av favorittene var Trio of Crème Brûlé med uventede smaker som pink guava, passion fruit og ingefær, eller Cappuccino som bestod av fløte iskrem, cappuccino og whiskey-krem.
Som gjest får du inkludert minst én reservasjon på Nobu-restauranten (for seilinger under 11 netter). Ønsker du å spise på Uma Umi flere ganger betales det en fast pris på $50 pr. person, hvor du så kan velge alt du vil fra menyen.
.jpg)
Etter middag finnes det flere steder hvis man ønsker litt underholdning. Man kan få opp pulsen på dansegulvet på Pulse, teste lykken i casinoet eller synge med pianomannen i Avenue Saloon.
Crystal Cruises byr på en verden av underholdning som matcher rederiets utsøkte standard for luksus og kvalitet. Kveldene er fylt med stilfulle opplevelser – fra prisbelønte show og live musikk, til intime jazz kvelder og show-middager.
I hovedteateret presenteres Broadway-inspirerte produksjoner, klassiske konserter og kabaret i spektakulære omgivelser, mens mindre scener byr på alt fra pianobar og vin-kvelder til standup og internasjonale gjesteartister.
Supper Club er en kombinasjon av middag og underholdning, en helaften fyllt med stemning, deilig mat og vin, og show. Dette konseptet tilbys 1-2 ganger i løpet av et cruise (avhengig av reiserute og lengde). Da får du en fire-retters middag servert fra Waterside restaurant, akkompagnert av live musikk — showband, vokalister, og dans. Crystal samarbeider med noen av verdens fremste entertainere, og sørger for et variert program som passer både kulturinteresserte og de som bare ønsker å slappe av med god musikk og atmosfære.
På dag to ligger vi i havn i Kristiansand, og mens de fleste andre gjestene benytter anledningen til å utforske byen blir vi om bord for å teste spa avdelingen og skipets fasiliteter. På soldekk er det nok av plass – mange solsenger, forskjellige sittegrupper, lounger og spisebord. Vi finner oss noen solsenger med deilig myke madrasser og får prøvd både bassenget og boblebadene. Stadig vekk kommer de ansatte forbi og smiler og spør om vi har det vi trenger. Her viser Crystal at de er ett av rederiene som har flest ansatte per gjest, og vi går aldri verken sultne eller tørste.
Denne kvelden har vi bord i en annen spesialrestaurant om bord – nemlig den italienske restauranten Osteria d’Ovidio.
Osteria d’Ovidio er Crystal Serenity sin signaturrestaurant, inspirert av grunnleggeren Manfredi Lefebvre d’Ovidios italienske røtter. Her får du en autentisk smaksreise gjennom det italienske kjøkken, med moderne tolkninger av klassiske retter fra regioner som Toscana, Piemonte og Sicilia. Menyen kombinerer ferske råvarer med utsøkt vinutvalg, servert fra spesiallagede vinglass kun for denne restauraten– alt servert i elegante omgivelser med havutsikt. En kulinarisk opplevelse som løfter cruiset til nye høyder. Rundt bordet er vi enige om at dette var et høydepunkt.
.jpg)
Neste dag er vi til sjøs, og på sjødagene kan man velge mellom mange aktiviteter og underholdning. Dagen før får vi en fin oversikt over alt som står på programmet levert til lugaren. Man kan f.eks. velge mellom kurs i alt fra fotografering, hvordan best å bruke ChatGpt, golf og pickleball. I tillegg kan man være med å ta dansetimer, lære om hudpleierutiner, spille bridge eller trivia, gå på kino for å se på en ny film eller høre på foredrag. Det aller meste er inkludert og vi tør å påstå det er noe for enhver smak. Om man ikke ønsker å være aktiv er dette dagen hvor man kan finne roen med en god bok på balkongen om været tilsier det, ellers er det mange fine steder man kan finne sin plass også på skipets fellesområder.
Dette er også dagen for å besøke skipets Aurora Spa, men husk å bestille tid da sjødagene ofte er populære. I tillegg til mange behandlingsrom og en omfattende spa-meny har de sauna med havutsikt. Det finnes også spesialister om bord på en rekke helsebringende behandlinger for både kropp og sjel samt en veldig anerkjent akupunktør.
Crystal Serenity har også en av de største treningsrommene vi har sett om bord på denne størrelsen skip, og ønsker man privat treningsveiledning finnes det mulighet for å avtale dette. Det er også flere gruppetimer.
Vi anbefaler også en tur i skipets kafe, Bistro Cafe, for en deilig kopp kaffe og noe godt ved siden av. Her finnes det mulighet for et enkelt måltid gjennom hele dagen frem til kl. 17:30 med et variert utvalg skinker og oster, frukt og søtsaker. Frem til kl. 11:25 er det dekket for lettere frokost (pålegg, brød, frukt m.m.), fra kl. 11:30-17:30 byttes det ut med charcutterie - oster, pateer, skinker, kjeks, frukt og deilig kaker.
Rett ovenfor Bistro Cafe ligger skipets butikker og her er det mulig å gjøre gode kjøp. Crystal har avtale med Rolex og har flere klokker om bord om man ønsker å kjøpe og ta med seg hjem. Utover dette har de også en stor og fin klesbutikk og parfymeri med merker som Chanel, Hermes og Stella McCartney samt en veldig fin gullsmed.

Vår siste middag om bord har vi virkelig sett frem til. Nok et kulinarisk-høydepunkt på dette fantastiske skipet. Beefbar er et moderne, prisbelønt restaurantkonsept fra Monte-Carlo, skapt av Riccardo Giraudi, som kombinerer førsteklasses kjøtt av topp kvalitet med internasjonale smaker i en luksuriøs men uformell atmosfære.
Beefbar har åpnet restauranter over hele verden og vunnet flere utmerkelser for både maten, designet og totalopplevelsen. Om bord på Crystal Cruises er Beefbar inkludert i prisen, og du kan spise her hver dag om du ønsker det. Beefbar er åpent både til lunsj og middag (reservasjon nødvendig for middag).
Her kombineres førsteklasses kjøtt – som japansk Wagyu, Black Angus og australsk Kobe – med en meny preget av delikate småretter, kreativt tilbehør og signatursauser. Atmosfæren er sofistikert, men avslappet, og passer like godt for en elegant middag for to som en sosial kveld med venner.
Vi velger et par småretter for deling til å starte med, så en hovedrett hver, etterfulgt av dessert.
Beefbar byr på en meny delt inn i tre kapitler: Beef(kjøtt), Reef (sjømat) og Leaf (grønnsaker / vegetariansk) – slik at alle smaker og preferanser blir ivaretatt.
Noen retter du kan glede deg til
- Tacos med Angus beef, avocado, Kobe-beef smør og habanero – en smaksbombe!
- Entrecôte, ofte servert med trøffelsmør og krydret «Paradise Pepper»-saus.
- Mini Kobe bacon-burgere (“Mini Big K”) – små, men intense smaksopplevelser
- Tartare & Tartine - oks eller kalv med praline, sesam, sprø gaufrette
- Spennende vegetarretter som Blomkål-steak med grønn tahini, granateple og sesam
- Sjømat-valg: Nydelig tuna ceviche med kokosmelk, papaya & paprika eller salat med reker avocado og sesam
- Og de beste pommes-frites med sort trøffel..
Når dagen kom og vi skulle forlate dette nydelige skipet, kunne vi med hånden på hjertet si at dette er en av de bedre reiseopplevelsene vi har hatt. Menneskene og atmosfæren om bord er noe av det beste vi har opplevd, og Crystal cruises har klart det som er målet – at vi ikke vil dra – og om vi må- så vil vi gjerne tilbake.
Crystal Cruises leverer luksus i form av inklusivitet, der alt er inkludert - frihet og fleksibilitetet.