Helt konge på Dronningruten | De syv søstre på Helgelandskysten

Syv søstre som ifølge sagnet danset og ble til stein er Nordlands mest kjente turområde.
Del meg

Syv søstre som ifølge sagnet danset og ble til stein er Nordlands mest kjente turområde. Dronning Sonja ble så begeistret for de majestetiske fjellene at deler av ruten er oppkalt etter henne. Fly og hotell bestiller du hos reisebyrået Bennett Ferie, en partner i verdens største reisebyråkjede.


Tekst og bilder: Travelstock, 28. april 2020


Søstrene var egentlig åtte, men den ene flyktet med Hestemannen hakk i hæl mens de andre ble igjen og danset videre på festen. Men søstrene kom seg ikke hjem i tide og ble til stein da sola gikk ned. Så sier i alle fall sagnet om De syv søstre. I dag rager de sju toppene over Helgelandskysten og er et fristende turområde for både store og små – og ikke minst vår egen dronning Sonja.


IMPONERTE DRONNINGEN
De syv søstre har alltid vært et av de mest populære turområdene i Nordland. Men etter at selveste dronning Sonja gikk tur til Botnkrona (1072) og Grytfoten (1019) i den nordlige enden av rekka i år 2000, har antall besøkende gått rett i været. Dronningen ble så glad i området at hun kom tilbake tre år senere for en ny og annerledes tur.
– Det var en fantastisk belønning å komme til toppen av Breitinden og nyte den flotte utsikten. Forrige gang jeg var på tur i De syv søstre var det så mye tåke at vi ikke så noen ting. Dermed var det ekstra hyggelig å se og nyte Helgeland fra toppen av Breitinden, sa dronning Sonja etter den private fotturen. I dag er det vår tur til å gå i dronningens fotspor.

I Dronningens fotspor. Foto: Travelstock


EN PERFEKT DAGSTUR
- Vi tar alle sju, sier tenåringen Emilie Moland Krogsrud optimistisk og titter opp på toppene. Og visst går det an. Den raskeste har til og med gjort det på under fire timer, selv om det er en drøy tur på 26 kilometer, sju topper og 3525 høydemetre... Men klokka er allerede blitt 11, og da er nok de to toppene i Dronningruten et mer realistisk mål. Dette er nemlig en super dagstur, av det brattere slaget. Dronning Sonja som oss valgte også å gå til den høyeste toppen først – Botnkrona på 1072 moh. Til å begynne med går det slakt oppover på en god sti, og vi går med havet og Dønnamannen der ute i ryggen. Men etterhvert blir det brattere, et par steder så bratt at det henger tau ute som vi kan dra oss oppover med. Moro!


FIRE AV SJU
Da vi nærmer oss toppen av Botkrona kommer tåka sigende inn, og vel oppe på toppen ser vi knapt lenger enn til fingertuppene. Typisk – og her som man egentlig kan se både Vegaøyene, Torghatten og på en god dag til og med Lofoten. Kanskje vi har mer hell på neste topp.
– Vi rekker i hvert fall fire, konkluderer Emilie etter en rask titt i kartet.
For videre fra Grytfoten ligger Skjæringen (1037 moh) og deretter to av de mest tilgjengelige toppene – Tvillingene på 945 og 980 moh, som er det mest barnevennlige alternativet.
– Vi får se, konkluderer resten av følget, vel vitende om at det for lengst er blitt lunsjtid, og det er fortsatt et stykke både ned og opp igjen til topp nummer to.
Stien mot Grytfoten går på baksiden av Botnkrona, så først må vi et stykke ned før vi kan gå bortover. Det er litt demotiverende å gå ned når man egentlig skal opp, men heldigvis letter tåka og hjelper på både utsikten og humøret. Og vel oppe på Grytfoten blir vi belønnet med et skydekke som sprekker opp og viser frem Nordlands natur på sitt vakreste med fjorder, fjell og et mylder av øyer ute i havet. Fantastisk!

Fantastisk utsikt underveis på turen. Foto: Travelstock


TØFF NEDSTIGNING
Men klokka går fort når man har det moro (eller går i bratte bakker), og den med mest vett i hodet av turfølget bestemmer at to topper er nok. Holdt det for dronningen, er det vel bra nok for oss også. Og det er vi glade for et par timer senere, for turen ned er mye, mye drøyere enn man tror. Med stive lår og vonde knær er det lett å la seg imponere over hvor sprek dronningen vår er! Det finnes også en annen rute med samme navn, nemlig Dronningruta mellom Nyksund og Stø i Vesterålen – også den oppkalt etter vår turglade dronning. Felles for dem begge er spektakulær utsikt og et vakker nordlandslandskap, og at dronning Sonja ble svært begeistret da hun gikk. Det skjønner vi godt, for dette var en utrolig flott tur.


DET NYE LOFOTEN
Helgelandskysten er også omtalt som vårt ”nye Lofoten”, ikke minst på grunn av den spektakulære naturen med kjente topper som De syv søstre, Dønnmannen og Torghatten. Alle har de navn etter det samme sagnet: Det er for eksempel den samme Hestemannen som kastet spyd etter den ene søsteren og spydet gikk gjennom et fjell som ligner på en hatt – Torghatten. Og det var Dønnamannen som egentlig skulle passet på så søstrene kom seg hjem fra festen i tide. Alle som har besteget alle syv søstre på samme tur, får diplom av Sandnessjøen og omegn turistforening. Det ble ikke noe diplom på oss i dag – men så har vi jo en grunn til å komme tilbake.

De syv Søstre. Foto: Travelstock

HØYDEPUNKT
Øyhopping - Vegaøyene
De vakre øyene i havet utenfor Helgelandskysten er på UNESCOs verdensarvliste, og er blant annet kåret til en av verdens vakreste øygrupper av britiske Observer. Oppdag øyene med sykkel, eller gjerne med kano. Gå ikke glipp av Ærfuglmuseet på Nes, som viser hvordan ærfugldrift og edderdunproduksjon har vært en viktig næring i øyriket. www.helgelandmuseum.no

Biltur langs kysten - Nasjonale Turistveger
Langs hele Helgelandskysten går den lengste, og kanskje den vakreste, av landets 18 Nasjonale Turistveger. Petter Dass-museet, Trollhatten, Vegaøyene, Svartisen og Saltstraumen – turen går fra skjærgård i sør til fjorder og fjell i nord, og underveis krysser man Polarsirkelen på 66 grader nord. www.nasjonaleturistveger.no


Sykkeltur - Helgelandskysten
Trass i flotte fjell nesten helt ned til havet, er store deler av Helgelandskysten flatt område tradisjonelt brukt til landbruk. Lei gjerne sykkel på Turistkontoret i Sandnessjøen og sett fart utover i øyriket. Mange av øyene er godt forbundet med ferje, og de er flate og fine for sykkelturer. www.visithelgeland.com


REISEFAKTA HELGELAND

Reise
Beste utgangspunkt for De Syv Søstre er Sandnessjøen (30 min) og Mosjøen (1,5 timer). Hurtigruten har to daglige anløp i Sandnessjøen, og Nordlandsbanen mellom Trondheim og Bodø stopper i Mosjøen. Vi bestiller fly, leiebil og/eller Hurtigruten for deg.


De Syv Søstre
Om du skal gå Dronningruten, starter den ved Breimo ca. 20 minutter syd for Sandnessjøen. Turen kan også starte i sør ved Søvik, med Breitinden som første topp. Om du skal ta alle sju, er det vanligst å starte i denne enden. Les om ruta på www.ut.no.


Overnatting
For eksempel er Scandic Syv Søstre et familievennlig overnattingssted. Vi bestiller overnatting for deg.


Les mer
www.visithelgeland.com

Nyt naturen. Foto: Travelstock
Utsikt mot de syv søstre. Foto: Travelstock