Hipstoriske Athen

Hipp og historisk. Trendy og tradisjonell. Etter tøffe år er Athen blitt en av Europas hotteste storbyer.
Del meg

Hipp og historisk. Trendy og tradisjonell. Etter et vanskelig tiår har Athen utviklet seg til å bli en av Europas hotteste storbyer, med trendy nabolag og hipstervibber. Her er noen gode grunner til hvorfor du bør reise til Athen.


Tekst: Ida Anett Danielsen/TravelStock, oktober 2019


Det er ikke mer enn et steinkast fra den kjente og folksomme Monastiraki-plassen, men da vi går inn i bakgården til kulturhuben Six d.o.g.s er det som å entre en helt annen verden. Omringet av grønne planter og trær, flagrende lyslenker og fargerike puter, føles det hele som et friskt pust fra den ellers så hektiske storbyen. I baren disker bartenderne opp med fargerike drinker og ut av høyttalerne bølger loungetoner som tatt ut av en karibisk drøm. Midt i Athens hipsterhjerte er det fort gjort å glemme både Akropolis og kjente filosofer.


TURISTBOOM. – Dette er byens kuleste sted å henge for tiden. Man kan si at det er utelivets svar på Akropolis, ler Volgia Giamits.


Klokka har knapt slått 12 på dagen, men i bakgården kryr det allerede av folk. Hit kommer du for å chille på dagtid, gå på konsert eller feste til langt på natt med internasjonale DJ-er.


– Mye har endret seg etter den økonomiske krisen. For fem år siden var stemningen helt annen, men nå er prisene mer overkommelig og folk har startet å gå ut igjen. Ofte er det fullt liv til klokken åtte om morgenen, forteller Volgia.


Med andre ord; Athen har våknet til live igjen.


Og det er ikke bare athenerne selv som har oppdaget storbyen på ny. Siden 2013 har antall ankomster til Athen flyplass økt fra 2 millioner til over 5 millioner i 2018. Og ifølge byens borgermester har andelen som velger å bli i Athen eksplodert og økte med hele 600 prosent i samme periode. Tall fra Greek Travel Pages (GTP) viser det samme – bare i løpet av fjorårets ni første måneder økte antall storbyturister med 35 prosent i forhold til året før. Altså er det ren turistboom i Athen. Og de kommer ikke bare for å se historiske høydepunkt.

Liv og røre i nabolaget Psiri i Athen. Foto: Ida Anett Danielsen/TravelStock

HISTORISK. Tilbake på Monastiraki-plassen møter jeg guiden Vasiliki Stergiopoulou som skal ta meg med på en rundtur gjennom Athens hippeste nabolag. Men som så mange andre steder i den historiske metropolen er vi også omringet av fortiden.


– Nå er vi i hjertet av byen. Faktisk er dette det eneste stedet i byen man kan se spor fra så mange ulike århundre på én gang, forklarer Vasiliki, og peker rundt seg; Akropolis fra 400-tallet f. Kr., Hadrian’s bibliotek fra år 132 e.Kr., Pantanassa-kirken fra 900-tallet, Tzistarakis-moskeen bygget i 1759, og t-banestasjonen som sto ferdig på slutten av 1800-tallet. Omtrent hele Athens historie på en 360 graders snurr.


Men det er mer som har satt sine spor i Athen. I 2010 traff gjeldskrisen Hellas, i etterkant av finanskrisen i Europa. Grekerne var blant dem som ble rammet aller hardest, med blant annet et doblet underskudd på statsbudsjettet.


– Hverdagen ble vanskeligere for folk flest. Selv i dag må mange av oss ha flere ulike jobber, sier Vasiliki. Athen er ikke byen hvor befolkingen går stille i dørene i utfordrende tider.

– Det er spesielt tydelig dit vi skal nå. Der bugner det av gatekunst som forteller mye om hvordan vi hadde det under krisen. Men samtidig kryr det av kreativitet og optimisme, fortsetter hun og viser vei inn i nabolaget Psiri.

Gatekunst i Athen. Foto: Ida Anett Danielsen, TravelStock

KULE PSIRI. Det ligger vegg i vegg med Monastiraki, men igjen endrer atmosfæren seg betraktelig. Stemningen er vibrerende, det finnes knapt en vegg uten fargerik graffiti. Hippe boutiquebutikker ligger side om side med barberersjapper og tradisjonelle tavernaer. På en liten fortausbar sitter en tatovert og skjeggete hipster med sneipen i munnviken og på vinbaren Zampanó spiller et livlig jazzband.

Grafitti i Psiri, Athen. Foto: Ida Anett Danielsen, TravelStock

– Dette var tidligere et arbeidernabolag, og et av stedene krisen ble tydeligst. Alle som bodde her reiste vekk fordi det ble for dyrt. Nå er det blitt det hippeste og mest trendy nabolaget vi har i byen. Det er hit vi lokale går om vi skal gå ut, sier Vasiliki.


FUGL FØNIKS. Psiri preges av mer enn 1500 forlatte bygninger. Men stadig dukker det opp nye barer og Airbnb-leiligheter i de gamle lokalene. I de gamle lokalene til en avis som gikk konkurs i 2007 er i dag et okkupert teater, mens verdenskjente gatekunstnere som Paparazzi har sammen med lokale artister dekorert byen med både satire og politiske beskjeder. «Cut the debt», og ord som «jeg sliter» og «tortur» preger vegger overalt i byen.


– Vi liker å si at Athen har reist seg som en fugl føniks. Det tar tid å få ting bedre. Men vi har trua, sier Vasiliki da vi setter oss ned på restauranten Oineas for en obligatorisk raki.

– Vi kaller det balsam, det kan fikse alt!


BOHEMER OG REBELLER. Og kanskje er en styrketår lurt før vi fortsetter vår vandring utenfor turistløypa i bohemske Athen. Snart står nemlig Exarchia for tur, et nabolag kjent for voldsomme demonstrasjoner, anarki og småkriminalitet. Men det kan like gjerne assosieres med kule kunstgallerier, kreative studenter og livlige kaféer og barer.


– Men legg bort kamera, oppfordrer Vasiliki.

– Ikke alle her er så glade i fotograferende turister.


Det er synd, for også her er fargerik gatekunst med på å gi et innblikk i byens politiske og økonomiske situasjon, og i Navarino Park, som pleide å være en forlatt parkeringsplass, har folk på dugnad laget et flott og fargerikt område til glede for nabolaget.  

– Jeg liker «vibben» her, og hvordan ting endrer seg hele tiden. Det er det som er så fint med Athen.


NYE VIBBER. Og det er kanskje nettopp det som gjør Athen så tiltrekkende. Med kreative og optimistiske sjeler dukker det stadig opp nye barer, restauranter og butikker rundt om i den blomstrende byen. Blant annet har initiativ som POLIS², som støtter små bedrifter og kreative foreninger, hjulpet med å gjenopplive forlatte bygninger og gitt plass til nye initiativer. Athen ble også utnevnt som Europeisk hovedstad for innovasjon i 2018, en pris finansiert av EU, der premiepengene ble brukt til å oppgradere lokale innovasjonsaktiviteter og øke samarbeidet med andre byer.


– Athen har forandret seg mye de siste årene, både som by og shoppingdestinasjon. Spesielt her i nabolaget Koukaki har det skjedd en boom, sier Annousa Mela. Stylisten, gründeren og influenceren driver en av byens hippeste klesbutikker, Anamesa Concept Store. Annousa mener at athenerne har blitt mer bevisste på kvalitet. Selv fokuserer hun på både lokalt og europeisk design, og servering av god kaffe i butikkens egne, lille kafé.


– Her får du mote og kvalitetskaffe i ett – de to beste tingene i livet!


ATHENS BESTE. Med en miks av eklektiske kaféer, lokalt mikrobrygg, høy hipsterfaktor og fargerik gatekunst er det lett å forstå at Athen har fått kallenavn som «Det nye Berlin» og «The hipstorical city». Her er det fortsatt mye å utforske etter å ha krysset av Akropolis på bucket-listen, enten du vil shoppe lokalt design, gå fra bar til bar eller utforske området rundt Parthenon – kjent som det historiske triangel – som av Vogue har blitt omtalt som et slags «Brooklyn by the sea».


Men aller først bør turen gå til nabolaget Psiri og en av de koselige barene rundt torget Plateia Iroon. Sett deg ned og se på folkelivet, nipp til et glass vin, lytt til jazzmusikerne og bli med i dansen.  


For det er det som er Athens virkelige høydepunkt.


HIPPE NABOLAG

1. Psiri
En av byens eldste, men også hippeste, nabolag. Her kryr det av nye, trendy barer og butikker, som har gjort Psiri til byens mest populære område for uteliv blant de lokale. Nyt en drink på en av de mange tavernaene med livemusikk og sjekk ut det lokale folkelivet.


2. Exarchia
En av de mest autentiske, alternative og bohemske nabolagene. Kjent for å ha tiltrukket seg både kunstnere, poeter og forfattere, og for å ha vært sentrum for politiske konflikter, noe man fortsatt kan se spor av i bl.a. områdets gatekunst.


3. Koukaki
En tidligere arbeiderklassebydel som sakte har blomstret til å bli en av de mest kreative områdene i byen. Her finnes bl.a. en rekke koselige kaféer og barer, Nasjonalmuseet for samtidskunst (EMST) og kanskje byens største utvalg av Airbnb-leiligheter.


4. Kolonaki
Bydelen for fiffen! Her finnes noen av byens mest elegante restauranter, boutiquekaféer, kunstgallerier og luksuriøse butikker. Ligger i gåavstand fra Syntagma Square.


5. Pangrati
Mest kjent for å være arnestedet for de første Olympiske Leker i moderne tid i 1896, men er i dag er sjarmerende bydel med en miks av gammelt og nytt. Spesielt har det dukket opp mange trendy kaféer og restauranter i området de siste årene.

Fra det hippe nabolaget Psiri. Foto: Ida Anett Danielsen, TravelStock

MAT OG DRIKKE (NB! Med forbehold om endringer - anbefalinger fra 2019)

1. Bel Ray Bar
Kul kafé/bar, med både digge frokost– og lunsjretter, kaffe, mikrobrygg og gode cocktails. Bra både dagtid og kveldstid. Ligger i Koukaki. belraybar.gr


2. Six d.o.g.s
Herlig, grønn oase med en blanding av kulturelle eventer, konserter, bar og restaurant. Utehagen er åpen fra 10 om morgenen. Ligger ved Psiri/Monastiraki. sixdogs.gr


3. Baba au Rum
Byens kanskje mest kjente og populære rom- og cocktailbar, med gode drinker og egne DJ-er hver kveld. Blitt listet på «World’s 50 Best Bars». Ligger ved Psiri/Monastiraki. babaaurum.com


4. Zampanó
Mikser tradisjonell gresk mat med modernitet og kreative retter, bestående av ferske, lokale råvarer. Har også lokal vin og cocktailbar. Ligger midt i Psiri. zampano.gr


5. Poké Hawaiian Sushi
Sushibolletrenden er stor også i Athen, og den mest Instagramvennlige lunsjen får du her, i nærheten av Syntagma.

Six d.o.g.s., Athen. Foto: Ida Anett Danielsen, TravelStock

SHOPPING (NB! Med forbehold om endringer - anbefalinger fra 2019)

1. Anamesa Concept Store
Lekker shopping og kafé i ett! Drevet av stylist og influencer Annousa Mela, med fokus på gresk og europeisk design og merker. Ligger i Syntagma. anamesaspot.com


2. MINT
En av byens mest populære vintage- og second hand-butikker. Alt i butikken er håndplukket av eieren Marta, og oppdateres daglig. Ligger i Kolonaki. mintforvintage.com

Sjekk også ut Kilo-Shop (kilo-shop.gr) i Monastiraki, som selger vintagekupp etter vekt.


3. Protogenous Str.
Psiris kuleste gate kryr av gatekunst og boutique-, konsept- og vintagebutikker. Se bl.a. til El Rocks, A Room, Color Skates, Guadeloupe og Treasure House Boutique.


4. Ermou Str.
Hovedhandlegaten i Athen går omtrent mellom Monastiraki og Psiri og her finner man både lokale og internasjonale butikker som Zara, H&M, Mango, Sephor­a og Nike Store. For mer high end-shopping se til Voukourestiou Str. nærmere Kolonaki med butikker som Louis Vuitton, Prada og Dior.


5. Melissinos Art
Har laget håndlagde sandaler siden 1920-tallet, og er kjent over hele verden for god kvalitet. Dagens eier er tredje generasjon sandalmaker, poet og artist. melissinos-sandals-poet.com


SEVERDIGHETER

1. Akropolis
Som senter for den greske antikken er Akropolis fortsatt byens største severdighet og trekkplaster for turister – og et must! Bare 15 minutter å gå fra Monastiraki. Inngang fra 10 EUR.


2. Akropolismuseet
Om du vil studere kunstskattene fra Akropolis på litt nærere hold, og kanskje med litt mindre turister, kan du se til museet som ligger rett nedenfor høyborgen. Inngang fra 10 EUR. theacropolismuseum.gr


3. EMST
Nasjonalmuseet for samtidskunst åpnet i 2010, men fikk sitt permanente hjem i bydelen Koukaki i 2016, og huser verk av bl.a. Jannis Kounellis og Gary Hill. emst.gr


4. Plaka
Byens mest turistifiserte nabolag, men likevel sjarmerende. Sjekk ut den hyggelige og fargerike trappebaren Yasemi.

Les mer

www.thisisathens.org
www.visitgreece.gr

Mange, flotte barer og utesteder å besøke i Athen. Foto: Ida Anett Danielsen, TravelStock