Sri Lanka er ikke som noe annet sted. Vår reisekonsulent Siri har lenge hatt Sri Lanka på sin bucketlist og fikk nylig muligheten til å oppleve noen høydepunkter i dette vakre landet.
Del meg
Sri Lanka er ikke som noe annet sted. Vår reisekonsulent Siri fra Bennett Ferie Asker har lenge hatt Sri Lanka på sin bucketlist og fikk nylig muligheten til å oppleve noen høydepunkter i dette vakre landet. De høye forventningene ble overgått og vel så det. Les mer om hennes opplevelser lenger ned i artikkelen, men la oss starte med å fortelle om Sri Lanka.

Sri Lanka og borgerkrigen.

Sri Lanka har en utfordrende fortid med mye politisk uro men de har også en meget fargerik kulturhistorie. Begge deler har på mange måter formet landet. Det er nå fredelig mellom tamiltigrene og singaleserne. Hovedsakelig gikk konflikten på at regjeringen favoriserte singaleserne og de fikk fordeler etter at Sri Lanka ble selvstendig i 1948. Fordelene gikk på at deres språk, singalesisk, ble det offisielle og deres religion, buddhismen ble statsreligionen. Konflikten utviklet seg til en borgerkrig etter mange år med favorisering. Borgerkrigen startet med «Black July» i 1983 til singaleserne vant en militær seier i mai 2009. Siden det har det roet seg på Sri Lanka og folkegruppene lever side om side med sine religiøse templer vegg i vegg, i en sameksistens resten av verden burde lære av. Fattigdom er fortsatt en utfordring for landet, men Sri Lanka har nå ett relativt godt velferdssystem hvor flere helsetjenester er gratis.

 

Klimaet i Sri Lanka

Klimaet i Sri Lanka er varmt og tropisk. Landet ligger nære ekvator med jevn temperatur på 27-32 grader ved kysten, 27-28 grader i vannet mens det lengre inn og opp i høylandet er noe kjøligere i luften. Det er ca 320 soldager i året og ikke store forskjeller mellom årstidene. Jo lengre syd man kommer på øya, jo fuktigere blir det. Monsunregnet «Yala» gir fortrinnsvis regn fra april til september i de sentrale, sørlige og vestlige delene av landet. Samme området har det da tørrest fra november til mars. Så kommer monsuntiden «Maha» som fra oktober til januar gir en del regn på nord og østkysten mens det regner mindre fra mai til september.
Det man uansett skal huske på er at monsunregnet er kraftige og korte skurer, gjerne på ettermiddagen, kvelden eller natten, slik at dagene som regel er varme og solrike.

Hvorfor Sri Lanka

Atmosfæren på Sri Lanka er spesiell. Det er som om du får en sånn fredfull følelse nesten hvor hen du er og kanskje er det fordi dette landet, til tross for hva det har å tilby, ikke er «over-turistifisert». Det er også en ganske stor variasjon i type turister som kommer til Sri Lanka og de tiltrekkes av forskjellig opplevelser, så de sprer seg på en måte som gjør at belastningen er fordelt.

 

Når bør man reise til Sri Lanka

Om du ønsker å reise til Sri Lanka på vinteren anbefaler vi å ha base sør på øya, evt. legge siste del av turen hit om man vil avslutte med sol og og bad etter en spennende rundreise. På sørsiden finner vi noen av de vakreste strendene, du vet, de du ser på bilder… Stranden er gylden og myk og her finnes det strender for både surfere, snorklere og badere. Langs kysten ligger det både større resorter, mindre hoteller og gjestehus, noe for enhver smak. Det skal sies at Sri Lanka er veldig fin også på sommeren og da er også prisene på enkelte av stedene der høysesongen vanligvis er på vinteren, ganske overkommelige. Så vi vil si at Sri Lanka kan besøkes hele året.

Hikkaduwa

Et av de meste kjente stedene på sørkysten er Hikkaduwa, og det er en grunn til det. Om man velger dette området får man alt det man ønsker seg av en eksotisk ferie, en lang og vakker strand der alle kan finne sin plass. Deler av stranda er ett paradis for surfere og de som ønsker å leke seg i bølgene. Så har du utbygde områder for de som ønsker seg bading og strandliv med restauranter og fasiliteter. Mens du rusler litt kan du faktisk finne din helt egne, øde strand… Ta flip-flopene i hånda og rusle langs stranda, så finner du ditt eget paradis. Avstandene i Hikkaduwa er ikke store og i selve «sentrum» med restauranter og butikker ligger alt i gåavstand. Ellers kan du ta en tuktuk. Husk å avtale pris på forhånd.

Butikkene bugner av mye lokalprodusert som blant annet te, krydder, nøtter og fersk frukt. Det finnes restauranter for enhver smak, men jeg anbefaler virkelig å velge de lokale restaurantene og prøve dhal, med pappadam eller nanbrød. Dhal er en rett laget av linser og akkurat som norsk husmanskost kommer også dhal i mange lokale varianter basert på sin lokale oppskrift. Du får fort dilla på dhal 😊

Det er mange muligheter med base i Hikkaduwa og bor du her har du også en rekke muligheter for spennende dagsturer.

 

Galle

Fra Hikkaduwa er det kort vei til den kjente gamlebyen i Galle – det tar kun ca 20minutter. Galle er en by med preg fra kolonitiden og man ser spor etter både engelsk og nederlandsk kolonitid. Når vi først snakker om Galle er også dette et område verdt å velge som sin base på Sri Lanka. I gamlebyen er tempoet roligere og man kjenner igjen den spesielle atmosfæren som landet har. Her finner man koselige kafeer, små lokale butikker og trange gater. Galle er Sri Lankas fjerde største by og en viktig havneby. Fra kolonitiden står et vakkert, hvitt fyrtårn og det gamle fortet brer seg utover den ene halvøya. Fortet dateres tilbake til 1500 tallet da portugiserne satte ned den første stenen mens hollenderne fullførte på 1600 tallet. Fortet står på UNESCO’s verdensarvliste og preger byen med sine murer og det hvite flotte fyret som ruver.

Unawatuna Beach ligger noen kilometer fra Galle og er ett av øyas mest kjente feriesteder. Utbygging preger området rundt Unawatuna men for de som ønsker å kombinere sol og bad med en spennende by er dette ett godt utgangspunkt.

 

Beruwala, Bentota

Bentota er ett langstrakt område som ligger mellom Galle og Colombo. Dette er stedet der du kan oppleve de mest fantastiske solnedgangene over det indiske hav, med tærne i sanden på den vakreste stranden. Tempoet her er rolig og avslappet og selv om det er mange hoteller og resorter langs Bentota, er det ett stykke mellom så det føles luftig. Flere steder langs stranden finnes korallrev som gjør området til en populær destinasjon for dykking og snorkling. Her er det viktig velge rett årstid ettersom det kan være en del bølger på sommeren og høsten mens det roer seg i november.

På innsiden av Bentota halvøya som også kalles Paradise Island renner elven ut og har skapt en lagune som er perfekt for vannsport aktiviteter. Fra hotellene ytterst på Paradise Island tar man båt for å komme inn til sentrum på andre siden av lagunen. Av hoteller her anbefaler vi Cinnamon Bentota Beach med sin fantastiske beliggenhet med utsikt mot havet på den ene siden og lagunen på den andre. Hotellet har ett særgent preg og er utformet av en av Asias mest innflytelsesrike arkitekter, Geoffrey Manning Bawa. Hans preg finner man i hele hotellet, som en rød tråd i store og små elementer, fra selve arkitekturen til kunst og litteratur. Hotellet har 5 stjerner og vi kan virkelig anbefale noen netter her.

Bentota byr på de mest fantastiske solnedgangene. Siri fra Bennett Asker og Martin fra vår avdeling på Hamar (Travelbakery). Foto: Siri, Bennett Asker
Siri's reise

I fem dager fikk jeg oppleve fantastiske Sri Lanka og jeg kom hjem med stjerner i øynene. Som nevnt hadde jeg ganske høye forventninger og Sri Lanka leverte og vel så det. Jeg vil tilbake, for dette er ett sted jeg gjerne vil oppleve mer av. Her er litt om stedene vi besøkte på rundreisen.

Vi ankom Sri Lanka på formiddagen og hadde en kjøretur på ca 3 timer foran oss fra flyplassen til Dambulla. Det var deilig å bruke de første timene i en bil og se det vakre landskapet gli forbi. Vi var litt spente på både bilkjøring, bilenes tilstand og veistandarden, med det var helt topp. Første natt tilbragte vi i Dambulla som ett utgangspunkt for neste dags opplevelser; nemlig Sigirya Rock og Minnerya Nasjonalpark.

Vårt overnattingssted i Dambulla, med et nydelig bassengområde. Foto: Siri, Bennett Asker

Sigirya Rock

Sigirya Rock er ett gammelt klippefort som også kalles for løveklippen. Denne ruvende, flotte «store stenen» ligger i Matale distriktet i sentrale Sri Lanka, midt i frodige grønt landskap. Denne etter hvert berømte løveklippen står på UNESCO’s verdensarvsliste og er virkelig verdt ett besøk. Vi anbefaler at du tar turen tidlig for å unngå de største folkemassene og få en mer behagelig temperatur. De fantastiske hagene, vollgravene og vanningssystemene rundt klippen er ganske spektakulære. Det er tross alt mer enn 1500 år siden kong Kapsaya hadde behov for å beskytte seg mot sin brors vrede.

Gjennom de vakre hagene og opp på toppen, via ca 1200 trappetrinn tar det ca 45 minutter. Klippen har fått sitt navn, løveklippen, ettersom det er to enorme løveføtter ved inngangen til trappene opp siste strekket langs fjellveggen. Fra toppen får man 360 grader utsikt over ett fantastisk landskap. Om man reiser tidlig vil man på nedstigningen møte mennesker på vei opp, så helt alene er er man ikke selv om man er tidlig ute.  

Sigirya Rock står på Unesco's verdensarvliste og gir spektakulær 360 graders utsikt over landskapet. Ta gjerne turen i soloppgangen! Foto: AdobeStock
Minnerya National Park

I Minnerya National Park var det tid for Jeepsafari. I parken finnes det ca 700 elefanter og flokkene samler seg rundt vannhullene hvor man kommer ganske tett på. Det finnes også andre dyr i parken, blant annet mange forskjellige fuglearter, apekatter og leopard, hvor sistnevnte er ett sjeldent syn. Dagen ble avsluttet med en Sundowner – safari style.

Rangiri - Dambulla Rock Temple

Innunder den enorme stenen som ruver 160 meter over bakken og på toppen av trappene finner vi en av de best bevarte skattene i Sri Lanka, nok ett sted på UNESCO'S Verdensarvliste. De vakre statuene står side om side inne i dette spesielle huletempelet. Templet består av 5 rom hvor det i tillegg til Buddha statuer i flere størrelser, finnes vakre vegg og takmalerier. Her får du en indre ro av å vandre rundt og kjenne på hvordan denne religionen har satt sine spor. På vei ned trappene selger kvinner vakre lotusblomster som kan ofres til Buddhastatuene på plassen ved utgangen. Lotusblomsten er Sri Lankas nasjonalblomst og representerer renhet og håp.

Kandy

Den hellige byen Kandy er Sri Lankas nest største by og kulturelle hjerte, ett turistmål også for singalesere og buddhister, hovedsakelig ettersom det sies at Buddhas tann finnes der. I Det hellige Tempel, der Buddhas tann kan sees, kan man oppleve den buddhistiske seremonien knyttet til fremvisning av Buddhas hjørnetann. Tannen ble reddet fra asken etter hans kremasjon, i 543 før Kristus. Seremonien kan oppleves litt kaotisk ettersom det er mange som vil ha en titt men er likevel verdt å oppleve. Byen Kandy er bygget rundt en kunstig innsjø og rundt i byen finner man flere historiske og religiøse attraksjoner.

 

Vi avsluttet vår opplevelsesrike reise med noen rolige dager på Bentota Beach. Dette er en fin måte å la alle inntrykk synke inn mens man nyter sol, langstrakte strender og de vakreste solnedgangene.

Cinnamon Bentota Beach Hotel. Foto: Siri, Bennett Asker
Hotellet har ett særgent preg og er utformet av en av Asias mest innflytelsesrike arkitekter, Geoffrey Manning Bawa. Foto: Siri, Bennett Asker
Tempoet her er rolig og avslappet. Selv om det er mange hoteller og resorter langs Bentota er det ett stykke mellom, slik at det føles luftig. Foto: Siri, Bennett Asker
Togtur fra Nanu Oya til Nuwara Eliya

I tillegg til disse stedene kan vi evt. skreddersy en rundreise som også inneholder en togtur fra Nanu Oya til Nuwara Eliya. Turen tar ca 4 timer og går helt opp til 1900 meter. Klimaet på Nuwara Eliya tiltrakk seg engelskmennene under kolonitiden og dette bærer byen preg i både arkitekturen og de vakre hagene. Her kan du nyte «high end tea» på ærverdige The Grand Hotell, leie kano på Gregory Lake eller besøke en teplantasje. Te er en av Sri Lankas viktigste eksportvarer og de er verdens fjerde største eksporterer.

Den beste måten å komme seg rundt i Sri Lanka på er med privat sjåfør og guide. Både sjåfører og guider må være autoriserte og er gode i engelsk. Vi har lokale kontakter som bistår med å skreddersy for å møte ønsker og behov. Enten det er for å nye sol og bad eller kombinere med kultur historie og natur vil vi gjerne bistå.

Togturen fra Kandy til Nuwara Eliya. Fantastisk natur og masse teplantasjer langs veien. Foto: AdobeStock

La oss ta deg med til Sri Lanka – en reise du aldri vi glemme.

Ta kontakt med Siri hos Bennett Ferie Asker på telefon 66 76 14 60 eller e-post ferie.asker@bennettnorway.no.