Sprek og sporty på Tenerife | Et paradis for fotturer

Sprek og sporty? Ta turen til Tenerife! Over 900 km med stier, magisk tåkeskog, vakre strender og nydelig månelandskap.
Del meg

Sprek og sporty? Ta turen til Tenerife! Over 900 km med stier, magisk tåkeskog, vakre strender og nydelig månelandskap. Tenerife er et paradis for fotturer. Enten du ønsker å tilbringe ferien på stranden eller trene til en maraton, er Tenerife det perfekte stedet. Øya har en årlig gjennomsnittstemperatur på 23 grader og en vanntemperatur på 19 til 26 grader, så her kan man drive de fleste idretter når som helst på året. Bestill reisen hos reisebyrået Bennett Ferie.


Øyas mikroklima legger til rette for svært ulike opplevelser i den samme ferien: fotturer blant skyene, terrengsykling i frodig skog eller en solrik runde golf. I tillegg til de mange aktivitetene byr øya også på restauranter i verdensklasse, fine strender, pittoreske byer og UNESCO verdensarvsteder.


Tekst: Travelstock og Turismo de Tenerife

Tenerife har flotte turmuligheter. Foto: Travelstock

Fotturer
Flott til fots!
– Jeg kaller denne turen bare for wow-faktoren. Dere vil se når vi kommer fram, sier guide Andy Tomkins (56) fra forsetet av bilen mens han loser oss trygt oppover dalsidene fra hotellet vårt på Costa Adeje. For bare en halvtime unna strendene og luksuslivet nede ved stranda, venter et nettverk av merkede og umerkede stier, klare for oppdagelsestur. Vi skal på fottur!

Finn frem. Mange av Tenerifes 900 kilometer med stier er merket – men mange er det heller ikke. Foto: TravelStock

Sol eller regn? Egentlig skulle vi gått i de trolske skogene helt nordøst på øya, i Anaga nasjonalpark. Men været på Tenerife er av det underlige slaget: For mens det er 25 varmegrader og sol på sydkysten, kan det være regn og 10 grader i nord. Og denne dagen var det spådd regn i Anaga. Men med så variert geografi, er alternativene mange og godværet alltid innen rekkevidde. – Regn har vi nok av hjemme, spøker britene James Clarke (49) og Sally Denbigh (50) som i likhet med oss synes det er helt greit at planene endres i takt med været.

Trolsk! Anaga nasjonalpark helt i øst er kanskje øyas største overraskelse for hvem ville trodd at denne trolske skogen ligger på vulkanske Tenerife? Foto: Pixabay

Ørken og barskog. Visst handler Tenerife om sol, strand og sangria. Men her er også et helt magisk variert landskap, perfekt for fotturer – fra månelignende ørken og gamle lavastrømmer, til grønne barskoger, dype fjellraviner og solrike stier nede ved kysten. Over hele den 2000 kvadratkilometer store øya, omtrent på størrelse med Vestfold fylke, går det et nettverk av mer eller mindre merkede stier. Totalt over 900 kilometer, og sikkert enda mer om man inkluderer stiene som øyas utallige geiter har tråkket opp. Andy har gått nesten alle.


Det gode liv. I mange år drev den humørfulle briten både restauranter og barer på sydkysten av øya, helt til han innså at han burde leve et litt sunnere liv. Tur hadde han alltid gått, og gjerne utenfor de kjente områdene. Så for tre år siden startet han Tenerife Guided Walks, og har siden levd av å vise turister øya med apostlenes hester. Gjerne utenfor allfarvei – han er aller mest glad i det han kaller ”Andy-turer”. Det vil si en tur som i dag: Vi går på stier, men ville aldri funnet veien på egenhånd.


Spanias høyeste fjell. – Dette er en av mine favoritturer, fordi den er så variert. Og så er det ingen mennesker her, sier Andy mens vi tusler fra parkeringsplassen Las Lajas og gjennom en vakker skog av høyreiste nåletrær som klamrer seg til den bratte åssiden. De fleste stier på Tenerife går nemlig oppover: På bare en times biltur stiger øya fra hav og strender helt til Spanias høyeste fjell Pico del Teide, 3718 meter over havet.
– Og så venter en belønning på toppen. Dere vil se når vi kommer dit, legger Andy ertende til. Men først må vi altså opp. Den siste turkameraten i dag, israelske Avichai Marcovizi (30), bestemte på impuls å se mest mulig av Tenerifes vakre natur, og har booket en hel uke med vandringer i regi av Andy. Sammen har de allerede gått opp vulkanen Guajara (2718 moh) og Maska-dalen. Men han koser seg også på dagens noe enklere tur. – Naturen er helt utrolig variert her på Tenerife. Det hadde jeg aldri trodd før jeg begynte å gå, sier han entusiastisk mens vi vandrer opp de bratte åssidene.

Teide. Foto: Travelstock

Grønn og frodig. På denne tiden av året er skogen tørr og sandete. Kommer du hit om våren, venter et grønt, frodig landskap og tett i tett med blomster. – Man kan gå fottur på Tenerife hele året. Men vår og høst er de mest populære tidene, forteller Andy. – Den mest populære turen er Maska-dalen, så den går jeg jo ofte. Men vi har en tvist – vi går den andre veien, oppover. Da er det mye mindre folksomt, forteller Andy mens han loser oss videre gjennom skogen av høyreiste, irrgrønne pinjetrær. Hvem hadde trodd at det så sånn ut på denne vulkanske øya; at det bare en time fra kysten venter en skog med trær høyere enn hjemme i Norge? – Ellers er jeg også veldig glad i todagersturen til Teide. Det er mye bedre enn dagstur, for da overnatter man i en hytte underveis, står opp tidlig og går den siste biten for å se soloppgangen fra toppen av Teide – 3718 moh. Magisk!

Mest populær. Tenerifes mest kjente og mest populære fottur går gjennom den grønne og vakre Maska-dalen. Foto: Pixabay

Toppen av lykke. Vår egen tur er ikke dårlig den heller. Etter et par timers bratt gange oppover, skjønner vi hva Andy mener med wow-faktor. For plutselig dukker toppen av Teide opp bak åskammen, som en skinnende kjegle i et ellers øde landskap. En hvit skydott leker seg på den ene siden av fjellet, ellers stiger det fritt inn i den dypblå himmelen. Jepp, dette er wow! Avichai oppsummerer det sånn på veien ned igjen: – Jeg har alltid gått turer på egenhånd. Men nå skal jeg jammen meg begynne å gå mer med guide. Dette hadde jeg aldri funnet alene, sier han fornøyd. Vi andre stemmer i. Og gleder oss allerede til neste tur.

Wow-faktor: Andy lover oss at avslutningen på turen er wow – og har helt rett. Utsikten mot Spanias høyeste fjell Pico del Teide er vel verdt de to timene det tok å komme opp. Foto: TravelStock

Guida fotturer - Mange turer kan man gå på egenhånd, men guide tur gir så mye mer. Andy Tomkins har sjelden mer enn 5-6 personer med på tur, og tilbyr hele spekteret fra populære Maska til todagers topptur på Teide – til helt særegne turer utenfor allfarvei. Anbefales! Pris fra kr 350 per person avhengig av tur. Henter på hotell kun i sør. www.tenerife-guided-walks.com

Utsikt. Siden Tenerife er en vulkansk øy, går mange av turene opp, opp og opp. Belønningen er fin utsikt, gjerne over den lange kysten. Her fra Anaga. Foto: AdobeStock

Tre populære turer
Dramatisk - Maska-dalen.
Maska er en bratt, grønn og frodig region i den minst utbygde delen helt vest på øya. Dype raviner skjærer gjennom det bratte landskapet og fargerike blomster klamrer seg fast i det karrige landskapet. Denne mest populære fotturen går fra en liten landsby øverst i ravinen, ned til havet der man hentes i båt som tar deg tilbake til byen Los Gigantes.


Vulkansk - Pico del Teide. Spanias høyeste fjell på 3718 moh er et imponerende skue, der det liksom vokser ut av månelandskapet på slettene under. For 25 euro kan du ta en taubane som bringer deg bare en times vandring fra toppen. Eller du kan gå fra vulkanens base på 2200 meter – en ni timers tur, eller dele turen opp i to dager, overnatte på en hytte underveis og se soloppgangen fra toppen av fjellet. Magisk!


Frodig - Barranco del Infierno. Helvetes-kløften, som Barranco del Infierno betyr, er nærmere himmelriket enn helvete, når man kommer inn. For en grei 3 km lang sti tar deg inn til et fantastisk vakkert fossefall, en sjeldenhet på Tenerife. Bare 300 personer kommer inn om dagen, og man må gå med hjelm som deles ut ved start. Reserver plass på www.barrancodelinfierno.es/en/

Tenerife har flotte turmuligheter. Foto: Travelstock
Teide. Foto: Travelstock

Mat
Nyt øyas gastronomi, eksotiske smaker og kulinariske tradisjon. Smak på vinene, de skrukkete potetene, mojo-sausene og ostene. Øyas varierte klima og mangfoldige landskap har hatt sin effekt på øyas utsøkte gastronomi. Kostholdet på øya er rikt på tropisk frukt, eksotiske grønnsaker, fersk fisk, kjøtt og poteter. Potetene bør spises med Kanariøyenes mest internasjonale saus: mojo, som kan være rød eller grønn og smaksatt med paprika, svart pepper eller den lokale varianten rød pepper. Den lokale osten, som vanligvis er laget av geitemelk, er en typisk forrett. Ostene på Tenerife er kjent for sin myke tekstur og spesielle aroma. De kan være myke og ferske eller lufttørkede. Honningen som produseres på øya, er unik, siden den lages av endemiske bier fra stedegne blomster. En av de mest unike typene er laget av blomsten «Teide-gyvel». Bananer er sannsynligvis et av Kanariøyenes mest kjente produkter. Det er også den eneste banantypen i verden som har fått en beskyttet geografisk betegnelse som sikrer dens unike og utrolige kvalitet. Et viktig bidrag til Tenerifes oppskrifter er det lokale gofiomelet, som er laget av malt, ristet korn. Dette bruker lokalbefolkningen til det meste, enten det er melk, frukt, stuing eller linser.


Vin
I mange århundrer har druer vært en av øyas viktigste avlinger. Vinrankene kom til Tenerife med de første europeiske besøkende på 1500-tallet og har siden blitt en viktig del av landbruket. Vinene som produseres på Tenerife, er fulle av karakter takket være øyas forholdsvis ville vulkanske og atlantiske natur. Det er fem vinregioner på øya: Tacoronte-Acentejo, Ycoden-Daute-Isora, La Orotava-dalen, Güímar-dalen og Abona. Den rike vulkanske jorda i disse områdene gir vinen en spesiell karakter og tydelige nyanser, spesielt viner fra Malvasia-druen. På 1600- og 1700-tallet økte etterspørselen etter disse vinene fra Europa, og de ble regelmessig servert i kongehusene på det «gamle kontinentet». Selv William Shakespeare og Walter Scott snakker om vinene i verkene sine.