Skip to main content

Firmatur: Med hjerte for Røros

gammelt-hus
gate-roros-sentrum
gruppebilde-røros
hest-slede-kveld-bygate-roros
hundekjoring-vinter-roros
roros-kirke-smeltehytta
kirke-roros
kvitsanden-orken-roros
olavsgruva-roros
pippigata-roros
smeltehytta-roros

Sagnet om reinsdyret på Rørosvidda og funnet av den første kobberåren i 1644 tegner levende bilder av denne historiske fjellbygda for mange nordmenn. Bergstaden er og blir Bergstaden, et av Norges mest unike verdensarvområder. Sagnet om Røros har spredt seg langt utover våre landegrenser, men til tross for økende grad av turisme har fjellbygda aldri mistet sin sjel. I denne inspirasjonsartikkelen presenterer jeg 10 reisetips til hvorfor din neste firmareise bør legges til historiske og opplevelsesrike Røros.

Rørostips 1: Reisen til Bergstaden

Fjellbygda Røros ligger velplassert to-tre timer sør for Trondheim og fem timer nord for Oslo. Hvilken reisemåte som passer best for ditt firma beror på om dere ønsker å komme raskt frem, eller om selve reisen til og fra Røros skal være en del av opplevelsen. Avhengig av utreisested er raskeste vei til Røros enten med direktefly til Røros Lufthavn fra Oslo, eller med en to timers tog- eller biltur fra Trondheim.

Om du ønsker å nyte den norske naturen, få unna e-poster og unngå stress er både nordgående og sørgående stillevogn på toget å foretrekke. Dersom gruppen er av tilstrekkelig størrelse bestiller gjerne reisebyrået en egen turvogn til dere – da er det ingenting i veien for at møte eller teambuildingen kan starte allerede på toget.

Rørostips 2: Lokalt engasjement i et langsiktig perspektiv

Røros er det perfekte destinasjonsvalget for et bærekraftsfokusert firma som ønsker å etterlate positive ringvirkninger i lokalsamfunnet etter endt reise. Siden 2013 har Røros Kommune vært sertifisert som bærekraftig reisemål. Å velge et bærekraftig reisemål bidrar til å sikre plassens kulturelle og historiske verdensarv, samtidig som man støtter opp om lokale tradisjoner og bevaring av områdets naturressurser.

Ved å besøke Røros vil dere nyte gode opplevelser, samtidig som dere styrker bygdas sosiale verdier og økonomiske bærekraft. Slike reisemål bikker vektskåla i rett retning, både med tanke på firmaets klimaregnskap og CSR arbeid.

Rørostips 3: Gårdsmøte og bålkaffepause

Med hjerte for Røros kommer man langt. Røros Hotell AS har et pulsende og levende forhold til bygda si, og sammen med Røros Kommune drifter de kultur- og konferansesenteret Storstuggu. Denne storstuen kan ønske store konferanser og mellomstore messer hjertelig velkommen til Røros. Grupper på 600 deltagere skremmer ikke fjellbygda fra å vise seg fra sin beste side, både konferanseteknisk og logistikkmessig.

Storstuggus største sal, Falkebergesalen, regnes av mange som en av Europas mest fleksible flerbrukssaler, der publikumskapasiteten kan variere fra noen hundre til over tusen, avhengig av arrangementstype og oppsettsmønster. En bålkaffe-pause på vinterstid, pit-stop i badstua, nisjeshopping i sentrum, bergstadvandring eller femkamp på tunet er noen av de mange unike avbrekkene en stor firmagruppe kan nyte under deres samling på Røros.

Vår samarbeidspartner drifter også Erzcheidergården og Vertshuset, to unike overnattingsperler på hvert sitt vis for mindre grupper. Her kan hele reisefølge bo for seg selv i historiske og sagnomsuste gårdsbygg, med et yrende folkeliv rett ut ytterdøra.

Fasilitetene som naturen og nærliggende områder kan tilby er også unike for fjellbygda. En intim velkomstdrink kan med letthet legges til bunnen av Olavsgruva og et uhøytidelig styremøte kan like gjerne skje under åpen stjernehimmel på Storwarz, som foran en knitrende peis på ei avsidesliggende koie midt ute på Rørosvidda. Mulighetene er uendelige, de begrenses kun av gruppens tidsskjema og preferanser.    

Rørostips 4: Kompakt og fotgjengervennlig

Uavhengig av overnattingssted og møteplass på Røros befinner du deg alltid i sentrum, enten i eller rundt den gamle bergstaden som ble stiftet i 1645 av Røros Kobberverk. Du kan med letthet bevege deg rundt til fots og inhalere alle de historiske inntrykkene fjellbygda og det gamle kopperverket kaster mot deg. Røros er så kompakt at du kan bevege deg fra A til Å ved å telle antall skritt, fremfor antall meter. Kaffekoppen er alltid nær, likeså en Aperol Spritz à la Røros med lokalprodusert tyttebærbrus.

Rørostips 5: Reisetid på året

Det finnes ikke lenger skuldersesonger på Røros, fjellbygda har uten tvil blitt en helårs-destinasjon. Sommermånedene fylles av tilreisende ferieturister og i tiden rundt spelet Elden vrimler det av mennesker overalt. Rørosmartnan, Julemarkedet og Femundløpet er også store trekkplaster til fjellbygda og gir et høyt trykk på overnattingskapasiteten.

Røros er en ettertraktet destinasjon der tidlig planlegging, gjerne seks måneder i forkant av firmareisen eller konferansen, er et viktig element for å få garantert plass. Om bedriften din er mer spontan er en årsfest i første halvdel av januar, en fagsamling etter påske og til midten av juni eller en kick-off fra midten av august og ut september gode reisetidspunkt med større tilgjengelighet på overnattingskapasiteten.

Lune bjørkelier og røsslyngkledte fjell med stier og kjerreveier etter gruve- og seterdriften lager en imponerende gjennomføringsramme for din neste firmatur.

Rørostips 6: Bærekraftig handel

Om du noen gang skal åpne lommeboka og støtte de lokale nisjebutikkene er det under oppholdet ditt på Røros. Det er ikke uten grunn at møteplanleggere på Røros anbefaler å legge inn noen velanvendte timer i løpet av firmaturen til gallerivandring og butikkbesøk. De fleste butikker, kafèer og kunstgallerier har vært drevet av lokalbefolkningen i flere generasjoner tilbake i tid. I fjellbygda finner du alt du trenger og alt du ikke visste at du trengte.

En av mine shoppingfavoritter er Røros Tweed, Norges største ullvareprodusent. De har utsalg fra flere av de lokale nisjebutikkene og galleriene i Kjerkgata. En annen favoritt er nisjebutikken Frost som selger både dame- og herreklær. Denne butikken er et aldri så lite klesmekka, både for lokalbefolkningen og for handleglade besøkende.

Kunstnere fra hele landet har base i fjellbygda og i et hvert trangt smug og liten bakgård finner du et nytt galleri og kunstverksted. Turen innom Kunst & Kaos og Lysgaard Keramikk er nærmest obligatorisk for enhver kunst- og designinteressert i reisefølge. Mitt beste tips er å skrive deg en liste over alt du ønsker deg før du drar fra kontoret og handle absolutt alt på Røros. Her får du shopping og Champagne, med særdeles god samvittighet.

Rørostips 7: Opplevelser i takt med naturen

Jeg kommer fra et forblåst kystsamfunn helt nord i Finnmark og er bortskjemt med storslått natur, men selv for meg er opplevelsene på Røros som tatt ut av en eventyrdrøm. På vinteren kan firmaet oppleve idyllisk kanefart med hest og slede gjennom sentrum eller få opp pulsen med fartsfull reinkjøring, sparksafari, snøscootersafari og hundekjøring.

Sommeren igjennom kan man chartre den gamle postbåten MS Fæmund og slå ut håret på en heidundrene firmafest langs Femunden, med levende musikk og ølsmaking. Røros inviterer til storslåtte guidede fjellturer, kanosafari på Glomma, rebusløp gjennom sentrum, spennende Bergstadvandring, mangekamp på tunet og ATV safari med adrenalinkickgaranti. Uansett tidspunkt på året, det er ingen som kjeder seg i denne naturskjønne fjellbygda og enhver opplevelse kan skreddersys til ditt firma.

Rørostips 8: Lokalmatens vugge

Røros er kjent for mange som lokalmatens vugge. Det høye nivået på råvarene og kjøkkenet, kombinert med stolte produsenter og tradisjonsrike matretter, har for lenge siden satt fjellbygda på matkartet. Tro mot merkevaren som bærekraftig reisemål, har bygda stått samlet som destinasjon og jobbet hardt over mange over år for å gi tilreisende unike mat- og drikkeopplevelser. Disse opplevelsene blir servert midt i verdensarven, sammen med gode historier om kobberverket, gårdene og menneskene som bygde opp Røros til eventyrgrenda den fremstår som i dag.

På Røros kan firmaturen regelrett bli til en studietur i lokalmatens smakfulle verden. Et gastronomisk lokalmatsafari lar deg møte meieriet, bøndene og bryggemestrene. I den unike Rammkjellarn på Vertshuset Røros blir du buden inn på ølsmaking, spekemat og meskbrød. På Røros eldste spisested Kaffestuggu, får du alltid servert en god historie og et godt måltid. Vertinnen Anne-Lise har en unik fortellerevne du senere skal få lese mer om.

I Koia til Rørosrein fråtser du i finnbiff med tyttebærkrem til lyden av et knitrende bål og klirrende vinglass. Lokalmaten på Røros er et gastronomisk himmelrike og soleklart verd reisen i seg selv. Det er ikke uten grunn at julebord på Røros frister til gjentakelse – år etter år kommer julebordsgjestene tilbake.   

Rørostips 9: Det unike vertskapet

Fortellerevnen og gjestfriheten til vertskapet på Røros er i verdensklasse. Rørosingene maler historiske bilder som plasserer gruvedriften rett i fanget på deg. Om du lukker øynene kan du nærmest selv kjenne den kroppslige utmattelsen av en dags arbeid i kobbergruva og velbehaget av å komme hjem til gårdsmaten og kjærringa etter en uke på fjellet. Om jakten på de gode historiene er noe for deg, unner jeg deg muligheten til å møte Anne Lise og Magne.

Anne Lise jobber som vertinne på Kaffestuggu, der hun er vertinne i ordets rette forstand. Dersom du legger en firmamiddag hit, vil du få presentert menyen på usedvanlig fortellervis. Hun snakker ikke i detalj om hver råvare eller produsent, men heller om matretten og dens betydning for gruvesamfunnet. Hun beriker menyen med livlige bilder om Kaffestuggu sin historiske betydning som Røros sitt eldste spisested og leverer gjerne en halvgrov historie fra gruvetiden i samme åndedrag.

I koia på Rørosrein kan du fra tid til annen møte innehaveren Magne som for mange år siden giftet seg inn i en sørsamisk familie. Til lyden av et knitrende kveldsbål forteller han om den samiske kulturen, om hvordan det var å bli en del av en samisk familie og om livet som reindriftsbonde på Rørosvidda. Magne gir deg gjerne et innblikk i hverdagen i fjellbygda, der han krydrer fortellingen med små og store morsomheter om kultursjokk og familieliv. 

Rørostips 10: Reis kombinert

Om muligheten byr seg på sommerstid, sett gjerne av en dag til å oppleve Femunden på kloss hold. Den gamle postbåten MS Fæmund går daglig i rutegående trafikk mellom Synnervika og Elgå. Uavhengig om du bruker hele dagen på båten til å skrive postkort og spise god lokalmat, eller benytter anledningen til å gå av båten for å vandre videre på fjelltur, har du gitt deg selv en pust i bakken og unik mulighet til å nyte litt slow travel.

Dersom du har hengt med hele artikkelen leser du nok mellom linjene at jeg er bergtatt av Bergstaden. Hver firmatur til Røros har gitt meg nye vennskap, nye opplevelser og ny kunnskap. Dette er erfaringer jeg veldig gjerne ønsker for deg og dine kollegaer. Røros venter, kom dere av gårde! 

Som totalleverandør av deres firmareiser ordner vi absolutt alt. Listen over hva dere slipper å tenke på selv er uendelig lang. Ta kontakt med våre reisespesialister for et uforpliktende tilbud på deres neste Rørostur: centrum.gruppe@hrgworldwide.com // + 47 800 20 644.

Sarah Abrahamsen // Engasjert reiserådgiver for fremoverlente arbeidsgivere

 

Lukk »

Søk reise