Skip to main content

Amsterdam - mer enn tulipaner

Amsterdam er en spennende by som passer for alle. Vi har snakket med Anna som har bodd i Amsterdam i 2 år om byen og hva man bør få med seg av opplevelser. Hun har mange gode reisetips for de som ønsker å oppleve en litt annerledes ferie i Amsterdam, Nederland.

For å oppleve atmosfæren og stemningen i byen anbefales det å gå i gatene Singel og Herengracht – dette er de fineste gatene i Amsterdam. Å ta en kanalbåt er en vanlig ting å gjøre når man er i Amsterdam, men også en veldig fin måte å se byen på. I 2010 ble kanalene en del av UNESCOs verdensarvliste. Rundturen tar ca en time og gir deg en guidet tur rundt i byen. Reiser du med barn så er kanskje et pannekake-cruise tingen å gjøre? (https://amsterdam.pannenkoekenboot.nl/en). Her kan du spise så mye pannekake og is du bare orker.

Kanalbåter i Amsterdam. Foto: Pixabay

Amsterdam har mange små sentrum og de mest vanlige å besøke er Leidseplein, Rembrandtplein og Dam Platz. Et tips er å besøke Pjip som er et kult område vest for Heineken museet. Dette er Annas favorittområde og har mange kjekke kafeer og restauranter. Hver lørdag er det også marked her, med boder med frukt, grønnsaker, ost, fisk, klær osv.

Et annet populært område er IJ. Bak sentralbanestasjonen går det båt hit – en fin måte å få se mer av Amsterdam. Her finner man Europas største og mest berømte loppemarked Waterlooplein Market (www.waterlooplein.amsterdam/en/). 

Det er et stort antall museer i Amsterdam og de fleste er verdt et besøk. Nasjonalmuseet i Nederland heter Rijksmuseet. Her er utstillingene med kunst, håndverk og historie. Dersom dette ikke er av interesse så er det en opplevelse å bare gå gjennom museet fordi det alltid er flinke gatemusikanter som spiller her og akustikken er veldig bra. Hagen rundt museet er flott og om sommeren bruker innbyggerne i Amsterdam den til piknik og avslapning. Et annet museum som er virkelig flott er Museum Willett-Holthuysen. Dette er det flotte huset til Abraham Willett og hans rike kone Sandrina Louisa Geertruyda Holthuysen. Huset ble bygget i 1687 og Willett og Holthuysen bodde i huset fra 1861 til 1895. Huset ligger i den flotte gata Herengracht og inneholder en mengde av dyrebare gjenstander og en stor samling kunst.

Anne Frank-museet er også verdt et besøk. Her blir du tatt med tilbake til 2. verdenskrig og får se hvordan Anne Frank og hennes familie bodde da de gjemte seg for SS soldater. Bestill billetter i forkant her, så går du forbi den ellers svært lange køen.

Rijksmuseum, Amsterdam. Foto: Pixabay

IjBrouwerij `t IJ et er lite ølbryggeri som ligger ved De Gooyer vindmøllen, en av få vindmøller i selve byen. Alle som er interessert i øl bør besøke dette bryggeriet. Dette er et fint sted å ta seg en pause – spise en planke med ost og pølse. Osten, som er veldig god, er fra sauer som spiser restene fra ølproduksjonen. Og selvsagt øl – det som gjør dette ølet så spennende er at de eksperimenterer med mange ulike smaker og en gang i året lager de et nytt øl.

En annen ting som er verdt å prøve når man er i Amsterdam er pommes frites fra et av gatehjørnene – dyppet i majones:-) Sjekk også Restaurant Greetje, www.restaurantgreetje.nl, for luksusvarianten av den klassiske maten fra landet.

Å reise til Amsterdam i førjulstiden er veldig koselig. Fra begynnelsen av desember til midten av januar er det Amsterdam Lightfestival. Da stilles det ut kunstneriske lysinstallasjoner langs kanalene. Kanalbåtene kjører turer og man kan også gå ruta om ønskelig. Julemarked ved Museumsplein er også veldig trivelig; ta deg en kopp glüwein og få på deg skøytene.

Amsterdam er en fin by for shopping. Sjekk gatene Beethovenstraat, Pieter Cornelisz Hooftstraa og Cornelis Schuytstraa hvor du finner mange av de største merkene og designerne. Marlies Dekkers, Viktor & Rolf, G-Star, Iris van Herpen og flere andre merker har sitt utspring i byen. De Bijenkorf er en stor såkalt department. Sjekk også motebutikkene i Negen Straatjes (ni små gater med mange morsomme butikker). Haarlemerstraat har flere ganger blitt kåret til den beste shoppinggaten i landet.

Man kan ikke glemme tulipanene når man først er i Amsterdam. Dersom man reiser mellom 21. mars - 12. mai 2024 må man besøke parken Keukenhof. April er den flotteste tiden, men da kryr det også av folk. Man kan godt bruke en halv eller hel dag i denne parken og det går busser fra flyplassen og sentrum.

Tips til andre kule restauranter og utesteder:

De Kas, en kjempespennende restaurant i et gammelt drivhus som dyrker sine egne urter og grønnsaker og serverer kortreist mat:

"Situated in Frankendael Park, between the Rembrandt Tower and the nineteenth century facades of Water­graafs­meer, De Kas is an oasis of calm for the fifty-thousand guests who dine there each year; either in the breathtaking dining room designed by Piet Boon, or - if weather permits - outside in the herb garden.

Litt luksus finner du her: Vinkeles

Digg kylling, øl og peanøtter: Bierfabriek

Mathallen for mye god mat og en fantastisk ginbar: Foodhalle

Keukenhof parken. Foto: Pixabay

Tar man toget 20 min ut av byen kommer man til Zaanse Schans. Dette er en koselig by som har de flotteste vindmøllene. Her er det flere museum, mange håndverksutsalg og et lokalt ysteri.

Man kan også bo andre steder enn midt i Amsterdam. Leiden og Den Haag er koselige mindre byer som har like mye sjarm som Amsterdam og mye mindre turister. Leiden ligger 30 min fra flyplassen og Den Haag ligger 45 min unna. Favoritten til Anna er Leiden.

God tur!

Den Haag, Nederland. Foto: Pixabay

Lukk »