Skip to main content

Albania - den nye strandfavoritten

saranda-strand-klart-vann
elv-fottur
ruiner-fjell-gjirokastra-verdensarv
blaskjell-mat
saranda-brygge-fiskebat-palme
himara-strand-solstoler-parasoller
ksamili-strand
strand-stol-parasoll-blatt-hav

På jakt etter et billig og bra alternativ til Hellas, Montenegro og Kroatia? Se mot Albania for din neste sydentur! 

Tekst og de fleste bilder: TravelStock

Krystallklart badevann, deilige strender og historiske severdigheter. Det er beskrivelser på både kroatisk og gresk ferieidyll, men passer også godt på et av Europas mer utradisjonelle reisemål. Albania er virkelig i vinden som reisemål, og stadig flere turister oppdager det vakre landet i Middelhavet. Det er det mange gode grunner til!

Annerledes-Syden. Her finner du solsenger, strender og sol hele sommeren. Badevannet er like glassklart og herlig varmt som på de greske øyene, Montenegro eller i Kroatia. Men likevel er det noe helt for seg selv. Det skyldes i stor grad én person: Enver Hoxha. Som statsleder fra 1943 til sin død i 1985 styrte han landet i komplett isolasjon fra resten av Europa. Hoxha skapte et stalinistisk diktatur, omtrent hermetisk lukket. Det har tatt lang tid å tilnærme seg resten av kontinentet, selv om landet nå er blitt demokratisk republikk. Men nå skjer det mye!

Nye tider. Fortsatt er bilene eldre og restaurantene enklere enn vi er vant til. En del ting er også litt «røffere» og mindre tilrettelagt her enn andre steder i Middelhavet. Når turarrangører snakker om Albania, sammenligner de derfor ofte landet med Hellas for 40 år siden.

Det er bare delvis sant: Albania er kanskje ikke så finpusset som mange andre populære reisemål i Middelhavet, men her finnes både trend og tradisjon. Med kulinarisk innflytelse fra både Italia (kort vei med båt) og nabolandet Hellas gjør at Albania er langt mer enn sol og bad.

Veldig billig. For mange er prisnivået den største attraksjonen. Albania er rett og slett skikkelig billig! Her kan du sette deg ned på akkurat den restauranten du vil og spise akkurat hva du lyster, uten å bekymre deg så mye for feriebudsjettet. En god middag for to koster rundt 100 kroner. En halvliter på bar? Omtrent en tier.

Eventyrlig billig mat og drikke i Albania. Foto: TravelStock

Det er også blitt mye enklere å komme seg til Albania. I fjor lanserte Norwegian direkterute til hovedstaden Tirana, ikke langt fra den populære badebyen Durrës. Albania har noe for alle, men det er ikke sikkert alle stedene passer akkurat til deg. Den mer eventyrlystne bør kjøre over fjellpasset Llagora og ned til det lange strekket av rullesteinstrender som starter med festlige Drymades.

Strandparadis. Let etter ditt eget paradis blant de skjulte strandstedene hele veien sørover til Saranda, som ligger like ved Korfu. Pakketurer til akkurat denne delen av Albania går for øvrig med fly til den greske øya og videre med ferge til det albanske fastlandet (halvtimes båttur).

Saranda - en trivelig ferieby. Foto: Pixabay 

Kort fortalt: Durrës er fint for barnefamilier, mens Saranda minner om en klassisk, gresk ferieby – og er lett tilgjengelig en halvtimes båttur fra den greske øya Korfu. Mange vil hevde at de aller beste strandstedene ligger lenger nord: Dhërmi er landets mest trendy feriested, med livlig stemning på hippe strandbarer, kule kafeer og ikke minst nydelige strender. Kjør en times tid sørover, og Himara byr på deilig rullesteinstrand, hyggelige spisesteder og alt fra feststemte strandklubber til øde badeviker.

Drymades - en lekker strand i Albania. Foto: TravelStock

Fine utflukter. Gå heller ikke glipp av en utflukt eller to. De karakteristiske betongbunkersene som finnes langs hele kysten er en kuriøs attraksjon og bilde på den paranoide tiden, mens oldtidsbyen Butrint byr på tusen år gammel historie. I dag står byen på UNESCOs verdensarvliste, med bl.a. et amfiteater og romersk bad. Områdets andre verdensarvsted – Gjirokastra  – ligger en times kjøring innover i landet. Begge stedene er en fin dagsutflukt fra Saranda. Det samme er idylliske Ksamil. Dette er en gruppe nydelige sandstrender et kvarters kjøring sør for selve Saranda. Mens de fleste strendene langs rivieraen består av stein, er de i Ksamil dekket av myk og gyllen sand. I havet utenfor ligger et par små øyer som du kan ta båt til, mens flere koselige uterestauranter serverer lunsj.

Dette er Albanias svar på Maldivene.

Altså noe for enhver i Europas nye feriefavoritt.

Oldtidsbyen Butrint, på UNESCOs verdensarvliste. Foto: Pixabay

Lukk »

Søk reise