Skip to main content

Reisesikkerhet for kvinner - 15 tips for en tryggere utenlandsreise

kvinne-reise

I lys av Amnesty International sin kampanje Let's Talk About Yes! ønsker jeg å adressere et viktig og tidvis vanskelig samtaleemne: reisesikkerhet for kvinner. I denne artikkelen deler jeg 15 konkrete tips om hvordan du kan sette din egen sikkerhet i førersetet, med fokus på deg som er kvinnelig reisende.

Tekst og bilder: Sarah Abrahamsen, tidligere Sales & Client Manager, Centrum Reisebyrå AS, november 2019

Sikkerhetstips 1: Utenriksdepartementet
Ved å gjøre hjemmeleksen din stiller du bedre forberedt til reisen. Gjør grundige undersøkelser rundt sikkerhetssituasjonen i landet og regionen du skal besøke. Start forberedelsene ved å ta turen innom regjeringens reiseinformasjonsside.

Her kan du lese deg opp på offisielle reiseråd om din destinasjon, sikkerhet ved innreise, få informasjon om konsulær bistand og tjenester til norske borgere, samt registrere din reise. Dersom det skjer en alvorlig hendelse og du har registrert din reise hos Utenriksdepartementet, har de mulighet til å sende deg informasjon på SMS eller e-post.

Innhent informasjon. Foto: Sarah Abrahamsen, Centrum Reisebyrå AS

Sikkerhetstips 2: Folkehelseinstituttet
Ikke alle virus og lokale sykdomsutbrudd skaper overskrifter i verdenspressen. Hos Folkehelseinstituttet får du en god oversikt over hvilke smittsomme sykdommer som er mest aktiv i området du skal besøke, samt generelle reiseråd om smittevern og sykdomsforebygging når du er på reisefot. Folkehelseinstituttet har i tillegg laget en veileder til hvilke vaksiner du bør ta i forkant av forretningsreisen din. For å få best mulig virkning av vaksinene bør du starte med vaksinasjon i god tid før avreise.

I tillegg vil jeg oppfordre deg til å ta vare på din seksuelle helse når du er på reisefot ved å ta med deg både vanlig prevensjon og nødprevensjon. Ta også med deg ekstra sanitetsbind og tamponger, da dette kan være vanskelig å få kjøpt i en rekke land.

Sikkerhetstips 3: Selvforsvarskurs
Meld deg på et selvforsvarskurs for kvinner. Du leste rett, det finnes egne selvforsvarskurs for kvinner, også i Norge. Uansett om du skal på reise eller ikke, kan slike kurs øke selvsikkerheten din nok til å komme deg ut av en vanskelig situasjon med livet i behold. Et selvforsvarskurs øker din egen bevissthet rundt forhåndsregler og farlige situasjoner som særlig vil være gjeldende for kvinner. Bedre føre var, enn etter snar.

Reisesikkerhet for kvinner - 15 tips for en sikrere utenlandsreise. Foto: Sarah, Centrum Reisebyrå AS

Sikkerhetstips 4: Pakk lett og smart
Å være lett på reisefoten er smart, spesielt for kvinner. Dersom noe uforutsett skulle oppstå er det viktig å forflytte seg fritt og enkelt på egenhånd med minst mulig bagasje. Ta med deg en lettvekter på hjul - som ruller godt. Denne kan du plassere lett tilgjengelig ved siden av deg i baksetet på en taxi, fremfor bak i bagasjerommet.

Pepperspray er ut, hårspray er inn. Pepperspray er ulovlig i mange land, da det regnes som et skjult våpen. En liten sprayboks med hårspray eller deospray gjør derimot samme nytten og er ikke ulovlig å ha med i håndbagasjen. Invester også i en liten trygghetsalarm du kan ha lett tilgjengelig i vesken eller lommen. Alarmen kan blant annet utløse en høylytt tåkelur når den blir aktivert og dermed skremme bort en overfallsperson lenge nok til at du kan komme deg i sikkerhet.

Disse veskene er kanskje ikke de mest fasjonable, men en anti-tyveri veske laget av kuttsikre materialer gjør en bedre jobb med å holde sakene dine i sikkerhet enn en vanlig veske. Invester i en veske du kan bære på tvers av kroppen. Denne bør inneholde minst en oppbevaringslomme som blokkerer RFID signaler. Alle nye pass og en rekke kredittkort, adgangskort m.m. benytter RFID. Disse signalene kan kriminelle plukke opp, noe som har bidratt til en helt ny form for ID tyveri de siste årene.

La uansett Louis Vuitton vesken din ligge igjen hjemme i skapet, den tiltrekker seg feil type oppmerksomhet. Dette gjelder all slags dyre designersmykker, vesker og ryggsekker som du enkelt kan bli frastjålet bakfra mens du beveger deg i en større gruppe med mennesker.

Tips 4 - Pakk lett og smart. Foto: Sarah Abrahamsen, Centrum Reisebyrå AS

Sikkerhetstips 5: To lommebøker 
Pakk kun det essensielle i en lommebok som du plasserer i en skjult lomme eller veske under skjorten din. Denne lommeboken bør kun inneholde ID-papirer, kontanter, et kredittkort og helsekortet ditt. I den andre lommeboken oppbevarer du en liten sum kontanter. Denne lommeboken kan du plassere lett tilgjengelig for deg selv, men også for en overfallsperson i det tilfellet du faktisk blir ranet.

Sikkerhetstips 6: Apropos kontanter
Ikke bytt eller kjøp lokal valuta på flyplassen. Flyplasser er kjent som jaktterreng for mange tyver. Når du først besøker minibanken, gjør det på dagtid og ta ut så lite kontanter som mulig. Du bør uansett bruke kredittkort på reisen i størst mulig grad.

Sikkerhetstips 7: Stol på magefølelsen din og utstrål selvsikkerhet
Kvinner har en generell tendens til å overse en dårlig magefølelse i frykt for å virke uhøflig. Hvis du aner ugler i mosen, ikke nøl med å komme deg unna en potensiell farlig situasjon. Du trenger heller ikke å bli venner med fremmede som spør deg om personlig informasjon. Hvis en samtale oppleves som merkelig, kutt den kort og kom deg bort.

Når du beveger deg rundt omkring er det viktig å utstråle selvsikkerhet og holde hodet høyt. Hold deg til store gågater på dagtid og hold deg unna smale smug på kveldstid. Stå alltid sammen med en gruppe mennesker når du venter på en taxi eller på offentlig transport.

Tips 7 - Stol på magefølelsen din og utstrål selvsikkerhet. Foto: Sarah Abrahamsen, Centrum Reisebyrå AS

Sikkerhetstips 8: Vær oppmerksom
Når du beveger deg til fots eller med offentlig transport, ikke zoom deg ut av omgivelsene ved å ha på hodetelefoner med musikk eller ved å lese e-post på mobilen. Prøv å være oppmerksom på dine omgivelser. Vær forberedt på at barn eller tiggere kan nærme seg deg i et forsøk på å stjele din oppmerksomhet. Denne type distraksjon kan dessverre være et ransforsøk.

Sikkerhetstips 9: Ha alltid kartet i bakhodet
Før du reiser kan det være smart å bruke verktøy som GoogleMaps for å få et inntrykk av hvor langt det er fra hotellet til flyplassen, samt å se hvor restauranter, butikker og den lokale politistasjonen befinner seg i forhold til hotellet ditt og møtestedet deres.

Sikkerhetstips 10: Ikke se ut som en fortapt turist
Selv om det kan være tilfellet, ikke se ut som en fortapt turist ved å begrave nesen din i telefonen for å sjekke GPS-en. Stikk heller innom nærmeste kafè, sett deg ned og kjøp en kopp kaffe mens du staker ut veien videre. Om du virkelig er fortapt, er det aller beste å unngå situasjonen i sin helhet ved å la hotellet bestille deg en taxi eller ved å studere ruten din sammen med resepsjonisten for å finne den raskeste veien til møteplassen. 

Sikkerhetstips 11: Hotellet – rom, innsjekk og regning. Foto: Sarah Abrahamsen, Centrum Reisebyrå AS

Sikkerhetstips 11: Hotellet – rom, innsjekk og regning
Hvis det er mulig, skaff deg et rom som er plassert høyere enn første etasje på hotellet. Dersom resepsjonisten sier romnummeret ditt høyt i påhør av andre, be diskret om å få et nytt rom og be resepsjonisten å skrive ned nummeret på et ark. I det tilfellet du ber om å få vinglasset i baren eller middagen notert på romregningen - skriv nummeret på selve regningen, ikke rop det ut.

Be om å få to romnøkler når du sjekker inn for å skjule at du reiser alene. Ha en nøkkel tilgjengelig i en skjult lomme på kroppen din og en i vesken. I tillegg kan du be om å få et rom med dobbel lås, samt sjekke at begge låser fungerer før du tar deg til rette på rommet. Trekk for gardinene og heng gjerne ut ”Ikke forstyrr” skiltet. La skiltet henge på døra hele oppholdet igjennom. Ved å gjøre dette ser aldri rommet forlatt ut.

Du kan også vurdere å ha med en liten døralarm som du smetter inn i dørkarmen på hotellrommet. Dersom noen prøver å bryte seg inn, vil det utløses en hylende alarm og innbruddstyven vil trolig bli skremt bort.

Sikkerhetstips 12: Kom deg frem og tilbake til hotellet i god behold
Når det er mulig, planlegg returen til hotellet før det blir mørkt. Dersom du må returnere sent på kvelden grunnet en kundemiddag, ta taxi hele veien frem. Sørg for at det er en lisensiert taxisjåfør som plukker deg opp. Vis sjåføren hotellets visittkort slik at vedkommende vet nøyaktig hvor hotellet ligger og det ikke oppstår misforståelser om hvor du skal. Dette er spesielt viktig om du reiser i land der engelsk ikke er utbredt som første- eller andrespråk.

Når det er mulig, planlegg returen til hotellet før det blir mørkt. Foto: Sarah Abrahamsen, Centrum Reisebyrå AS

Sikkerhetstips 13: Hold deg oppkoblet
Før du begir deg ut på en større utenlandsreise, gir du reiseplanen din til minst en person som ikke reiser sammen med deg og avtaler faste tidspunkt der du sjekker innom vedkommende over sms eller telefon. Sørg for at mobilabonnementet ditt er gyldig i utlandet og at du har tilgang på roaming.

Ha med deg en mobillader og en oppladet powerbank til enhver tid, slik at mobilbatteriet aldri går tomt for strøm. Før du reiser kan du lage deg hurtigtaster på mobilen med kontaktinformasjon til den lokale politistasjonen, ambassaden, hotellet og 24/7 nummeret til reisebyrået ditt – i tillegg til det lokale nødnummeret.

Sikkerhetstips 14: Beskytt sensitiv informasjon
Dersom du reiser med bærbar PC eller en annen mobil enhet, sørg for at den er låst med passord eller fingeravtrykk. Dersom enhetene inneholder sensitiv og klassifisert informasjon, sjekk med IT-avdelingen din om det er mulig å få informasjonen kryptert. Bruk en fysisk lås på PC-vesken for å sikre din bærbare enhet dersom du planlegger å la den ligge igjen på hotellrommet eller hvis du beveger deg i områder der vesken med lettet kan bli stjålet.

Sikkerhetstips 13: Hold deg oppkoblet. Foto: Sarah Abrahamsen, Centrum Reisebyrå AS

Sikkerhetstips 15: Kle deg som lokalbefolkningen
Undersøk på forhånd hvilke type bekledning de lokale kvinnene bruker, slik at du unngår å skille deg ut i mengden. Selv om du oppdager at kleskoden ikke er stort annerledes enn i Norge, kle deg noe mer konservativt for å være på den sikre siden. Dersom du reiser i et fremmedspråklig land, lær deg de lokale glosene for ordene nødssituasjon, politi og hjelp meg. Last ned Google Translate på forhånd og lær deg å navigere i denne applikasjonen, slik at du med letthet kan bruke den i farta.

Avslutningsvis
Dersom din bedrift har reisevirksomhet i områder preget av krig eller politisk uro vil jeg komme med to bonustips. For det første, benytt dere av et reisebyrå som kan tilby de reisende et godt sikkerhetssystem. Et slikt system kan blant annet lokalisere hvor den reisende befinner seg dersom det oppstår en krisesituasjon. Vårt reisebyrå tilbyr denne sjeleroen til kunder som har behov for utvidende sikkerhetstjenester for sine reisende.

For det andre vil jeg anbefale din bedrift å kontakte Næringslivets sikkerhetsråd, en medlemsorganisasjon som har som formål å forebygge kriminalitet mot næringslivet. Arbeidet gjøres gjennom formaliserte og aktive nettverk bestående av offentlige sikkerhetsmyndigheter og medlemmer fra næringslivet. Næringslivets sikkerhetsråd tilbyr også rådgivning, kurs og seminarer om reisesikkerhet.

Jeg ønsker deg en riktig trygg og god reise, uavhengig av destinasjon eller oppdrag. Ta godt vare på deg selv og dine kolleger ved å alltid sette sikkerheten først.

Lukk »

Søk reise