Skip to main content

Vennetur til Vestlandet | Bestill reisen hos Bennett Ferie

norgesferie-vestlandet-trolltunga-via-ferrata
norgesferie-vestlandet-rib-havraftin
norgesferie-vestlandet-kajakk-tafjorden
norgesferie-vestlandet-loen-skylift
norgesferie-vestlandet-tur-molden-luster-sognefjord
norgesferie-vestlandet-sykkeltur-klassisk-fjordtur
norgesferie-vestlandet-trolltunga
norgesferie-vestlandet-tur-dronningstien
norgesferie-vestlandet-tur-trolltunga

Vestlandet byr på fantastiske reiseopplevelser! Opplevelser blir bedre om du deler dem med vennegjengen eller kanskje bare én utvalgt venn. Her er tips til opplevelser, aktiviteter, restauranter og hoteller. Støtt opp om lokale arbeidsplasser, bestill norgesferien hos Bennett Ferie. Samme pris for deg, en liten provisjon til oss.

Tekst, bilder og inspirasjon: Fjordnorway.no og Historiske Hoteller. 

Aktiviteter høyt og lavt
Vestlandet er som skapt for aktivitet og adrenalin. Enten dere har lyst på skikkelig krevende utfoldelse eller bare være litt i bevegelse for moro skyld.

La turen bli en trygg og sikker opplevelse for alle. Vi anbefaler gjerne at man bruker lokale guider for å få det beste ut av aktivitetene på Vestlandet. Noen steder er det valgfritt om man vil ha med guide. Men vi forsikrer at det gir en ekstra dimensjon for det dere skal oppleve på Vestlandet.

 • Dra til Geiranger og kjør el-bil fra fjorden og opp til utsiktspunktet på Dalsnibba (1500 moh). El-bilen leies og har plass til to personer i hver.
 • Via Ferrata er italiensk, og oversettes med «klatresti» eller «jernsti». Dere finner en rekke Via Ferrata-ruter på Vestlandet. Det er blant annet mulig å være med opp himmelstigen ved Trolltunga. Via Ferrata-klatringen er en del av turen til topps. 
 • Bli med på en fantastisk klatreopplevelse på Via Ferrata i Tyssedalsfjella ved Odda innerst i Sørfjorden, en fjordarm til vakre Hardangerfjorden. Eller hva med å dra på en fem-seks timer lang tur med guidene til topps i Loen og deretter ta den spektakulære pendelbanen Loen Skylift tilbake fra fjellet Hoven (1011 moh) og tilbake til Loen? Mange velger å dra til Åndalsnes i Møre og Romsdal for å gå Romsdalseggen. Men hvorfor ikke gjøre som i TV-serien Kompani Lauritzen og klatre Via Ferrata-ruten de fikk prøve der.
 • Det er kanskje ikke alle som liker de mest luftige turene. Da er det mulig å være med på guidet tur utenfor Bergen og klatre langs svabergene der Herdlefjorden møter Hjeltefjorden.

Via Ferrata i Loen. Foto: Mattias Fredriksson, Fjordnorway.com

Trolltunga Zipline. Foto: Vegard Breie, Visit Hardangerfjord

På vandring i Hoven ved Loen Skylift. Foto: Mattias Fredriksson, Fjordnorway.com

Aktiviteter - våte gleder
Det er ikke mye som slår en herlig tur i kajakk på en blikkstille vestlandsfjord. Kanskje kommer en nysgjerrig småhval opp for å se hva som skjer, eller en havørn stuper ned og fanger dagens fangst rett foran øynene deres. Noen er erfarne padlere, andre forsøker seg for første gang. Det er lettere enn dere tror, men ta gjerne et kurs før dere drar ut på egenhånd. 

Kajakkpadling kan utføres nær sagt hvor som helst på Vestlandet. Vi har plukket ut noen perler der bør ta en kikk på: Mellom Haugesund og Bergen ligger Stord. Her finner dere Fitjarøyene som består av lave øyer og trygt farvann mellom disse. Kanskje dere skal overnatte i telt eller under åpen himmel på en av øyene? Få med dere det vakre gamle handelsstedet Brandasund på turen. 

Samtidig er det ikke alle som vet at skjærgården rundt Sotra utenfor Bergen er perfekt for padling. Bruk gjerne Møvik og Glesvær som utgangspunkt. Solund ytterst i Sognefjorden regnes som den absolutte favoritten hos mange erfarne padlere. Øyene Sula, Ytre Sula, Steinsøysund og Losna er omgitt av hundrevis av små holmer, øyer og skjær. Dette er et padleparadis med et rikt dyreliv over og under vannflata. Her er det ikke lett å kjøre småbåt. Det er det heller ikke rundt øya Smøla helt nord på Vestlandet. Det regnes heller som et lite mareritt på grunn av mer enn 6000 undervannsskjær, skjær og holmer. For padlere er det et eldorado. Å padle rundt hele Smøla er en tur på ca. 8 mil. Det passer utmerket for en weekendtur for erfarne, mens nybegynnere kan gjerne ta en kortere tur.

Vil dere ha friskere opplevelser og mer fart så kan rafting i elvene på Voss eller på elva Valldøla i Valldal absolutt anbefales. Eller hva med å avslutte Vestlandsturen med en vennetur på stand up padling board (SUP) på elva Istra, en sideelv til elva Rauma? Turen på denne elva i Romsdalen er som er som en reise på en stille flod i jungelen – bare enda finere.

Padle kajakk i Ålesund. Foto: Fred Jonny Hammero, Møre og Romsdal Fylke

SUP på Sotra. Foto: Sverre Hjørnevik, Fjordnorway.com

Matreisen
På tur gjennom Vestlandet, Norges spisskammer, har du alle muligheter for å nyte fantastiske måltider laget av de herligste, lokale råvarer. Den frodige regionen, sammen med nærheten til fjorden og havet, har gitt de aller beste mulighetene for produksjon av vidunderlig mat. Råvarene har vært foredlet og servert med stolthet i alt fra private kjøkken til trivelige kafeer og restauranter. Slik er det fortsatt. Og nå har Vestlandet i tillegg tatt mat og drikke til et enda høyere nivå – til stjernene.

I Stavanger finner dere Michelin-restauranten RE-NAA mens Bergen har Bare restaurant i Bergen Børs Hotel. Men man behøver ikke velge stjernerestaurantene for å få gode matopplevelser. La oss nevne LysverketHoggormDamsgård og Colonialen i Bergen sentrum, eller Cornelius Sjømatrestaurant på Bjorøy like utenfor Bergen. Samt Haaheim gaard (Historisk Hotel) på Tysnes og Bekkjarvik (Historisk Hotel) i Austevoll. 

Drar dere til Sandane i Nordfjord finner dere Gloppen hotell med en imponerende lokalmatmeny og eget øl. Og i Ålesund har Apotekergata No. 5 tatt et steg opp med topografisk meny, mens nabobyen Molde har Restaurant Fjordstuene som har gledet mange med sin sushi og klippfisk. Dette er bare "toppen av isfjellet" når det gjelder gode spisesteder på Vestlandet. Og husk å spørre etter lokal drikke når dere er her. Velkommen til bords.  

Sykkelturer
Bilturer langs vestlandske fjorder og fjell er noe av det vakreste man kan oppleve i Norge. Men, noen av godbitene går man glipp av når man sitter i bilen. Derfor anbefaler vi gjerne sykkelturer til mange av de fine stedene. Vi i Bennett kan hjelpe deg med bestilling av overnatting underveis samt leie av sykler (også el-sykler). I Åndalsnes er det mulig å kjøpe pakketurer med hotell og el-sykkelturer. Sykkelturene går opp Trollstigen den første dagen og til starten av Romsdalseggen den andre dagen. 

"Den klassiske fjordturen" fra Molde, over Atlanterhavsvegen til Angvik og deretter videre til Åndalsnes, over Trollstigen til Valldal, Geiranger og til slutt til Ålesund, er så vakker at det ikke er mulig å beskrive det med ord. Derfor: Prøv den selv.

Eller hva med "Den majestetiske fjordturen" som starter i Bergen, går videre til Voss, over Vikafjell til Balestrand og derifra til Gaular, Førde og Askvoll før dere er tilbake i Bergen? Hvis dere synes det høres slitsomt ut så er det hyggelig å minne om at turene gjerne kan gjennomføres med el-sykkel. Og da kan dere ta dere herlige pauser mens både kroppen og sykkelen lader batteriene. 

Den klassiske fjordturen. Foto: Magnus Furset, Fjordnorway.com

Sidersafari
Ta med vennegjengen på sidersafari! Visste dere at «Sider frå Hardanger» er en beskyttet geografisk betegnelse på linje med Calvados eller Champagne? I sommer og høst kan dere dra på dra på Sidersafari i Hardanger

På sidersafarien får dere høre historiene bak gårdene og produktene, se hvordan produksjonen foregår – og selvsagt smake på de ulike deilige sidersortene. Bare i Hardanger er det 19 ulike siderprodusenter. La gjerne turen starte ved vakre Utne Hotel i Hardanger mens nye siderprodusenter blir neste stopp på reisen. Kanskje er Norsk Siderfestival i Bergen en perfekt opplevelse?

Sidersafari. Foto: Simon Sjøkvist, Visit Hardangerfjord

Hvordan komme seg til Vestlandet
Husk at reisen til Vestlandet er en reise i seg selv. Og ta dere derfor god tid til å få med dere de fine utsiktspunktene, små perlene og de fine stedene som gjør Vestlandet til kanskje verdens fineste reisemål.

Dersom dere kommer med bil eller buss kan dere dere kjøre noen av de flotte nasjonale turistvegene som Atlanterhavsvegen, Trollstigen-Geiranger, Gamle Strynefjellsvegen, Sognefjellet, Gaularfjellet, gjennom Hardanger, over Aurlandsfjellet eller via Ryfylke og Jæren. Vi har også fine togstrekninger som Sørlandsbanen som ender i Stavanger, Bergensbanen som går til Bergen, Flåmsbana mellom Myrdal og Flåm innerst i Sognefjorden og Raumabanen som ender i Åndalsnes.

Mens andre igjen kommer med fly. Både Norwegian, SAS og Widerøe har mange daglige flyavganger til og fra Vestlandet - vi bestiller gjerne billettene for deg. 

Sjøveien er det også mange muligheter; enten du kommer med egen båt og velger en av de fine gjestehavnene eller om du reiser med Hurtigruten - vi bestiller gjerne reisen med Hurtigruten for deg. 

Flåmsbanen. Foto: Sverre Hjørnevik, Flåm AS

Steder å bo: 
Vi anbefaler gjerne De Historiske Hoteller til Norgesferien - historiske, sjarmerende, varme og gjestfrie hoteller. Blant medlemmene i De Historiske finner du hoteller på gamle fyr, fenglser og festninger, herregårder, herskapshus, gods og nostalgiske trehoteller. Her er noen av perlene du kan bo i på Vestlandsferien: 

BERGEN OG OMEGN:

 • Opus XVI i Bergen sentrum. 
 • Solstrand Hotel og Bad i Os utenfor Bergen. Siden 1896 har Solstrands utsøkte beliggenhet og praktfulle utsikt mot mektige fjell og åpent fjordlandskap, fascinert gjester fra fjern og nær. 
 • Bekkjarvik Gjestgiveri ligger på en av øyperlene i Austevoll kommune, sør for Bergen. 
 • Haaheim Gård på Tysnes i Sunnhordland. En oase for det gode liv. Opplev smaker av svunne tider i restauranten og drøm deg vekk i romantisk landstil i interiørbutikken. 

Lekkert bad på Haaheim Gaard. Foto: Thor Brødreskift, De Historiske

Fantastiske matopplevelser på Bekkjarvik Gjestgiveri. Foto: Shot by Skeie


STAVANGER OG OMEGN:

 • Hotel Victoria i hjertet av Stavanger. Ærverdig hotell som åpnet juli 1900.
 • Eilert Smith Hotel i Stavanger. Blant gamle trehus og moderne høyhus finner du Eilert Smith Hotel – en av byens flotteste arkitektoniske perler.
 • Sola Strand Hotell på Solastranden utenfor Stavanger. Bo komfortabelt i dette vakre og særegne hotellet med utsikt over Nordsjøen. Hoteller har spaavdeling. 
 • Gamla Værket i Sandnes, et urbant gjestehus. I den gamle mursteinsfabrikken fra 1783 finner du et av Norges mest særpregede hotell.
 • Kronen Gaard Hotell i Sandnes, et annerledes, koselig og intimt hotell med historisk sus. Her bor du nært Stavanger, i landlige omgivelser.
 • Energihotellet i Suldal, et lite intimt designhotell på Nesflaten langs den indre ruten mellom Stavanger og Bergen, mellom Trolltunga og Preikestolen.

Flott interiør på Eilert Smith Hotel i Stavanger. Foto: R. Hjortshoj, De Historiske


SOGNEFJORDEN: 

 • Kviknes Hotel i Balestrand. Et gammelt og ærverdig trehotell idyllisk plassert i hjertet av Sognefjorden. Gjennom fire generasjoner har perlen i Balestrand vært et mål for reisende.
 • Walaker Hotel i Solvorn. Gammelt og ærverdig trehotell i vakre Solvorn i Indre Sogn som anbefales på det sterkeste fra kollegaer som har bodd der. Hotellet har vært drevet av den samme familien siden 1640, i dag av åttende og niende generasjon.
 • Fjærland Fjordstove Hotell & Restaurant i Fjærland. Et vennlig, lite sted som holder åpent vår, sommer og høst fra april til oktober, eller ved avtale gjennom vinteren.

Fantastiske Kviknes Hotell i Balestrand. Foto: Hege, Bennett 


HARDANGERFJORDEN:

 • Hotel Ullensvang ved Hardangerfjorden. Det velkjente familieeide Hotell Ullensvang har siden 1846 bydd på mektig utsikt mot Hardangerfjorden, fjellene og Folgefonna. I sommersesongen kan du nyte hotellets flotte bassengområde.  
 • Utne Hotel i Utne ved Hardangerfjorden. Et snart 300 år gammelt levende, intimt og autentisk hotell, med kontinuerlig drift siden 1722. 
 • Hardingasete i Nordheimsund ved Hardangerfjorden. Hardanger på sitt beste. Fjord, fjell, god mat og rom for avkobling; godt bortgjemt i storslagne omgivelser.

Ved bassenget på Hotel Ullensvang. Foto: Gunn Gravdal Elton


ÅLESUND OG SUNNMØRE: 

 • Hotel Brosundet i Ålesund, med nydelig utsikt mot båtene som seiler forbi.
 • Hotel Union Geiranger, rett ved Geirangerfjorden, omkranset av ville fossefall og majestetiske fjelltopper.
 • Storfjord Hotel i fjordbygda Glomset, en halvtimes kjøretur fra Ålesund. Herlig og luksuriøst! 
 • Union Øye ved Norangsfjorden. Med Sunnmørsalpene kneisende på alle kanter ligger Union Hotel Øye, et av Europas mest herskapelige hotell. Her nytes stillhet, ro og det gode liv.


VOSS:

 • Fleischer's Hotell på Voss, med sin ærverdige atmosfære, gode mat og imøtekommende vertskap er det gamle trehotellet Fleischers Hotel en institusjon på Voss.
 • Stalheim Hotel ved Nærøyfjorden i Sognefjorden. Det første hotellet på Stalheim ble åpnet i 1885. Hotellets høye standard og utsikten fra Stalheim ble snart berømt langt utenfor landets grenser.
 • Store Ringheim Hotel og Restaurant rett utenfor Voss, vakkert beliggende på et gammelt gårdstun. Et lite og unikt boutiquehotell med atmosfære.


NORDFJORD OG SUNNFJORD:

 • Visnes Hotel på Stryn. Et opphold på Visnes Hotel i Stryn byr på mange inntrykk fra de vestnorske fjordene med sin unike natur og kulturhistorie.
 • Knutholm i Bremanger ved Sunnfjord. Det er lett å trives i de maritime omgivelsene på Knutholmen i fiskeværet Kalvåg. Her kan du overnatte i nyrestaurerte sjøhus med historie fra 1880.

Knutholmen. Foto: Knutholmen, De Historiske

FINSE:  1222 Finse - til Finse 1222 kommer du bare til fots eller med tog. Det gir følelsen av å være et helt annet sted.

FLÅM: Fretheim Hotel - et eldre, ærverdig trehotell som har tatt i mot gjester siden slutten av 1800 tallet. Ligger i vakre Flåm, omringet av fjord og fjell. 

HAUGESUND OG HAUGALANDET: Høyevarde Fyrhotel, Høyevarde fyrstasjon ble opprettet i år 1700, og har vært et viktig fyrtårn i Karmsundet, tidligere kalt Nordvegen.

Ta kontakt med oss så hjelper vi deg med alle bestillinger.

På Vestlandet kan du velge og vrake blant fantastiske fotturer - her ved Molden i Luster (Sognefjorden). Foto: Vegard Aasen, Veri Media

Lukk »

Søk reise