Skip to main content

Kongevegen på sykkel | Bestill norgesferien hos Bennett

norgesferie-sykkeltur-kongevegen-vindhellavegen
norgesferie-sykkeltur-kongevegen-borgund-stavkirke
norgesferie-sykkeltur-kongevegen-filefjellstuene
norgesferie-sykkeltur-kongevegen-lindstrom-hotel
norgesferie-sykkeltur-kongevegen-sykkelutleie
norgesferie-sykkeltur-kongevegen-tufte_karhus
norgesferie-sykkeltur-kongevegen-vennisvegen-vang

Kongevegen på sykkel! I dag rangerer Kongevegen over Filefjell blant de fineste veghistoriske kulturminnene i Europa. Den er bygd for hånd med enkle redskaper i en tid da dynamitten ikke var tatt i bruk. Veien går mellom det trange og dramatiske fjordlandskapet innerst i Sognefjorden via høyfjellet på Filefjell og ned til innlandsbygdene i Valdres. Ta kontakt med Bennett, ditt lokale reisebyrå - vi hjelper deg med bestilling av overnatting og leie av sykler (også el-sykler). Reisekonsulent Tove fra Bennett Hønefoss syklet Kongevegen i sommerferien 2021 - her er informasjon og ruteforslag:  

Tekst og utvalgte bilder lånt fra visitkongevegen.no

Den 10 mil lange turveien som er etablert langs Kongevegen går mellom Vang i Valdres i øst og Lærdalsøyri i vest. Veien tar deg gjennom noen av de vakreste landskapene i Norge. Omkring halvparten av 100 km går på den autentiske veien frå 1790-åra eller etterfølgeren frå 1840-åra.

Turveien langs Kongevegen over Filefjell har varierende underlag av grus, gras, sti og asfalt. Veien kan både vandres og sykles men vær oppmerksom på at anbefalt sykkelrute stedvis har en annen trasé enn vandreruta. Det er flere grunner til det, enten er det bratt eller kronglete eller så er det ønskelig å skjerme de vernede veistrekningene.

Dette forslaget er lagt opp som en rundtur hvor du får med deg mye av Kongevegen, men også litt av Jotunheimen!

Turen starter på Beitostølen med tøff stigning over Slettefjell. Belønningen er fantastisk utsikt over Vangsmjøsa og videre innover Jotunheimen. Vel nede i Hensåsen kommer du inn på Vennisvegen, første del av Kongevegen. Du sykler forbi varierte kulturminner, på grus, og her er turveien og sykkelveien samme trasé fordi det er så mye å se! Ruten går langs Vangsmjøsa frem til første overnatting på Filefjellstuene.

Dag to bærer det til fjells, og du krysser Filefjell på den autentiske kongevegen til Maristova, over turens høyeste punkt på 1250 m.o.h.  Vel nede fra fjellet kan du svinge innom Honingane, et gammelt stølsområde rett utenfor E16.

Dag tre anbefaler vi å bruke god tid på turens siste 45 kilometer. Like etter Borgund stavkirke bør du sette fra deg sykkelen og gå Vindhellavegen opp og Sverrestigen i retur, en runde på ca 5 kilometer. Like etter at du har plukket opp sykkelen igjen anbefaler vi å ta av inn Øygardsvegen, med sitt fredelig og vakre kulturlandskap. Etter en liten tur ut på gamle E16 går turen igjen til høyre og inn til Galdane. Dette er en krevendre strekning, og det kan bli mye trilling, men det er verdt det, for dette er virkelig turens høydepunkt!

Vel fremme i Lærdalsøyri venter deilige senger og en god middag på Lindstrøm Hotell. Neste morgen går Kongevegbussen tilbake til Tyinkrysset, hvor du igjen setter deg på sykkelsetet. Denne dagen er ikke sykkelturen så lang, kun 24 kilometer langs Tyinvannet inn til Eidsbugarden Hotel. Her sjekker du inn, og bytter ut sykkelskoene med fjellsko. Området byr på flere flotte fjellturer i alle vanskelighetsgrader, og du rekker en god tur før middag. Neste dag pakker du niste og legger ut på en siste fjelltur, før du tar ettermiddagsbåten på Bygdin over til Bygdin Fjellhotell. Herfra er det 12 enkle kilometer ned til Beitostølen, hvor man enten finner bilen og vender nesa hjem, eller unner seg en natt på hotell og en deilig middag.

Vi i Bennett kan hjelpe med planlegging og bestilling av overnatting og sykkelutleie. Sykler kan leies på Beitostølen, Tyin og Lærdal. 

Lærdalsøyri. Foto: AdobeStock

Med båten Bitihorn over innsjøen Bygdin. Foto: Christian Roth Christensen, VisitNorway.com

Overnatt på Eidsbugarden Hotel. Foto: Christian Roth Christensen, VisitNorway.com

Vindhella. Foto: visitkongevegen.no

Galdane. Foto: visitkongevegen.no

Lukk »

Søk reise