Skip to main content

20 ultimate reiseopplevelser | Bestill reisen hos Bennett

safari-serengeti
1-cappadocia-tyrkia
2-petra-jordan
3-trans_mongolske-jernbanen
4-patagonia
5-sahara
6-angkor_wat-kambodsja
7-victoria_falls-zimbabwe
8-amazonas
9-nepal
10-island-naturrundtur
11-lofoten
12-namibia
13-antarktis
14-galapagos
15-ayers-rock
16-kinesiske-mur
17-maldivene
18-serengeti
19-new_york
20-cruise-nilen

Det finnes tusenvis av fantastiske reiseopplevelser over hele verden. Men noen er mer spesielle enn andre, fra å fly i ballong over eventyrland til å svømme med griser eller besøke verdens mest berømte storby. Dette er de ultimate opplevelsene, de du absolutt må gjøre minst én gang i livet. Start planleggingen av din drømmereise nå!

Her er 20 drømmereiser, listet opp i tilfeldig rekkefølge: 

Tekst: TravelStock 

1. Kappadokia, Tyrkia; Fly i ballong over eventyrland
Eventyrlig og underlig; Kappadokia er rett og slett fortryllende. Hotell i huler, underfundige skulpturer og fargerike luftballonger. Et landskap som tatt fra Salvador Dalis surrealistiske verden. Men selvsagt med en naturlig opprinnelse. For flere tusen år siden spydde vulkanen Erciyes Dagi midt i Tyrkia ut glødende lava som rant i elver nedover platåets daler. Erosjon av aske og lavastein har senere skapt et helt unikt landskap. De skorsteinslignende monumentene, eller gigantiske fallossymbol – avhengig av øyet som ser – er uansett iøynefallende og imponerende. Å se dem i soloppgang, svevende over himmelen i en ballong, er rett og slett en helt magisk opplevelse. 

Kappadokia. Foto: TravelStock

2. Petra, Jordan; Bli fullstendig bergtatt 
Petra er det latinske ordet for stein, og det er også hva Jordans største severdighet består av. Det bortgjemte underverket Petra er blant de meste betydningsfulle og best bevarte byer fra den antikke verden, og fikk i 2007 plass på en nykomponert liste over verdens sju underverk. Det er vel fortjent. Petra kan føles som en travel turistattraksjon om du går inn den trange passasjen som leder inn til Al Khazneh (Skattekammeret). Dette er den lettest tilgjengelige og derfor mest besøkte delen av Petra, men med litt egeninnsats kan du vandre rundt i et stort område i forheksende natur og oppleve oldtidsbyen i ro og mak. Et tips er å gå inn ”bakveien” rett til Klosteret. Et helt fantastisk sted.

Petra. Foto: AdobeStock

3. Den trans-mongolske jernbane; Ta verdens beste togtur
Bare for å oppklare en offentlig misforståelse: Den transsibirske jernbane går ikke til Kina. Den nesten 10 000 kilometer lange jernbanestrekningen forbinder Moskva i vest med Vladivostok i øst. Den transmongolske følger samme rute helt fram til Ulan-Ude ikke langt fra Irkutsk og Baikalsjøen, og svinger så inn i Mongolia og deretter Kina. Ikke et vondt ord om åttedagersferden på tvers av Russland, men det er sannsynligvis kombinasjonen med de andre landene du drømmer om. Dette er togturen over alle togturer, gjennomførbar i luksus med private tog og kostbare billetter, eller på mer folkelig vis med helt ordinære rutetog. Felles er severdigheter fra Sibirs natur, Mongolias sletter og Kinas storbyer. Verdens beste togreise handler om mye mer enn skinnegang. Dette er en reise for livet! Den trans-mongolske jernbane går mellom Moskva i Russland og Beijing i Kina.

Den trans Mongolske jernbanen. Foto: TravelStock

4. Patagonia, Argentina; Kjør den tøffeste veien
På grunn av den geografiske variasjonen er dette en av verdens ypperste veistrekninger. Ruta 40 i Argentina er en støvete og humpete «roadtrip» hvor du kan få med alt fra fjell og fjorder til vin og kultur. De fleste kjører sørover på vei til Patagonia og velger bare deler av den til sammen 5301 lange veien. Ta gjerne utgangspunkt i San Carlos de Bariloche, Argentinas svar på Alpene. Kjør så inn i Chile forbi isbreer, fjell og fjorder i parallellruten Carretera Austral. Et par dagsetapper lenger sør setter du igjen kursen inn til Argentina og Patagonias fascinerende verden. Ruta 40 har fått en slags kultstatus blant eventyrlystne globetrottere. Det er ikke så rart. Med fjellturer rundt Mount Fitz Roy, kalving på isbreen Perito Moreno og grillfester i hver landsby er dette bilturen for tøffinger. 

Patagonia. Foto: TravelStock

5. Sahara, Marokko; Søk ro i ørkenen
Et stort hav av sand; Saharas ørken er som en vakker evighet av gylne bølger og stille netter. Det finnes mange grunner for å reise til Marokko, men den beste starter hvor veien slutter. Chegaga-ørkenen sørøst i landet er en siste utpost av urørt natur. Foruten magisk fargespill over rullende sandfjell, er den tørre regionen hjemmet til Nord-Afrikas vennlige nomadefolk. Her finner du også alt fra kamelturer og sandbrettkjøring til stjerneklar himmel og musikk rundt bålet. Men mest av alt et paradis for de som jakter sjelefred og stillhet, fjernt fra moderne storbyliv. 

Sahara, Marokko. Foto: TravelStock

6. Angkor, Kambodsja; Bli imponert av tidenes tempel 
Det arkeologiske området Angkor består av utallige templer og byer som stammer fra Khmer-imperiet fra år 900-1500. Foruten mektige Angkor Wat som opprinnelig ble bygget som hinduistisk helligdom men senere ble buddhistisk, er Bayon og Ta Prohm de vakreste templene. Hele området ble gjenoppdaget på 1800-tallet, og fortsatt er mye gjemt under trær og busker. Lei sykkel eller tuk-tuk (med sjåfør) for å utforske området utenfor byen Siem Reap. Selve Angkor Wat skal være verdens største religiøse bygning, og tempelet er postkortmotiv og ikon for turisme i Kambodsja. Turiststrømmen kan bli sterk, så det lønner seg å komme på plass tidlig om morgenen. 

 Angkor Wat, Kambodsja. Foto: TravelStock

7. Zambia/Zimbabwe; Kjenn på Victoriafallene 
Afrikas mest kjente fossefall er ikke bare noe du ser. I og etter regntida kjenner du det på kroppen. Når du går på den andre siden av kløfta som fossen braser ned i, formelig dundrer spruten på deg og dynker deg med lunkent vann. Og da er du faktisk et par hundre meter unna! Også på avstand er Victoriafallene en opplevelse, dråpeskyen står ofte 500-700 meter til værs. Lokalbefolkningens navn, Mosi-Oa-Tunya – røyken som tordner – er derfor svært passende. Det gjør fossen til en skjellsettende opplevelse hvor du virkelig føler naturens velde. Og i tørketiden? Da kan våghalser bade helt ute på kanten, i det såkalte Devil's Pool. 

Victoria Falls. Foto: Pixabay

8. Amazonas (Brasil og Peru); Nyt grønn glede 
Amazonas er som en eneste lang overdrivelse – med en vannmengde som gjør verdens øvrige elver til bekker i forhold. Og regnskogen her er klodens aller største, viktigste og mest dyrerike. De overveldende dimensjonene gjør et cruise langs elva til en fantastisk opplevelse. Se den grønne veggen av planter og jungellyder fra havet, og bli med en naturkyndig guide på fottur inn blant overfloden av liv. Da ser du ikke bare flommerkene 17 meter opp langs de digre stammene og dovendyr enda lenger oppe, men også ørsmå insekter, i et dykk inn i naturen som vil sitte i sinnet i årevis. Manaus i Brasil er en naturlig inngangsport til landets grønne lunge. 

Amazonas. Foto: Pixabay

9. Himalaya; Gå til verdens tak
Det fins fjellkjeder over hele kloden, men ingen kan måle seg med Himalaya. Her finner du de høyeste og mest berømte fjellene i verden, og noen av de mest berømte fotturene. Det er ikke bare avanserte fjellklatrere som nyter godt av regionenes spektakulære fjellkjede, her er det ruter for de fleste. Aller mest kjent er Nepals Annapurna-runde og fotturene inn til en av de to basecampene under Mount Everest, men det fins også mange andre. Fasilitetene og hvor mye du må planlegge vil variere, men de majestetiske tindene er ruver over alt her oppe på verdens tak.

Himalaya, Nepal. Foto: TravelStock
 
10. Island; dypp ned i varme kilder 
Lufta er nordisk kjølig men kroppen bader i herlig, varmt vann – som i tillegg sies å være helsebringende. Så klart et bad i Islands varme kilder må inngå i lista over ting du må oppleve før du dør! Den blå lagune utenfor Reykjavik er mest kjent, men det er langt ifra den eneste naturoppvarmede badekulpen på sagaøya. Med litt mer eventyrlyst og gjerne en leiebil vil du finne dem nær sagt overalt, med langt færre folk rundt deg. Blant våre favoritter er Grjótagjá og Jardbodin ved Myvatn, Laugarvatn og Landmannalaugar. Lei bil og dra på jakt etter dine egne favoritter på Sagaøya. Men sett av tid til minst ett varmt bad!

Myvatn Bad, Island. Foto: TravelStock

11. Lofoten, Norge; Reis til verdens vakreste øyrike
Nakne fjellspir skyter opp fra havet og fargerike rorbuer skinner i sola, og alt sammen reflekteres i blått, rent, stort hav. Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor Lofoten blir kalt «verdens vakreste øyrike», som det da også er kåret til av National Geographic. Og etter noen dager med dagsturer på stiene, storøyd beundring av fiskeværene med fisk på hjell, og sjømat ferskere enn du noen gang har spist til middag, vil du ganske sikkert si deg enig. Dette er norsk natur på sitt aller vakreste, og den populære regionen nord i landet byr på vakre høydepunkt både på land og vann. 

Lofoten, her fra Nusfjord. Foto: TravelStock

12. Namibia; Ta en roadtrip i ørkenen 
Willkommen in Afrika! Namibia er så langt unna det Afrika du har forestilt deg, at du bare må hit en gang. Her finner du jugendstil og gotiske bokstaver, men også mil på mil med villmark og spennende safariopplevelser i nasjonalparken Etosha. Og noen av verdens vakreste sanddyner, de røde og gigantiske formasjonene nær Sossusvlei i verdens nest største ørken, Namibørkenen. Selv om det sørvestafrikanske landet er annerledes, er det lett og trygt å reise rundt på biltur. Bare pass på at tanken er full og vannflaskene er med, så er det bare begi seg ut på et eventyr. 

Namibia. Foto: TravelStock

13. Antarktis; Besøk pingviner og polarhistorie 
Det er kontinentet som formet mange polarhelter, men Antarktis virker som en uoppnåelig reisedrøm for folk flest i dag. Verdens mest uberørte kontinent ligger tross alt så langt sør som vi kan komme, og her nede havner du ikke ved en tilfeldighet. Fortvil ikke, cruiseskipene viser vei! Norske Hurtigruten arrangerer ekspedisjoner med spesialbygde cruiseskip fra Ushuaia lengst sør i Argentina. Derfra seiler skipet sørover, gjennom Drake-passasjen hvor Atlanterhavet møter Stillehavet, og inn i selve Antarktis. Det endeløse isødet byr på mer liv enn man skulle tro, med pingviner, sel, hvaler og ikke minst fugler. Samtidig er det en reise i fotsporene til oppdagelsesreisende, som selvsagt hadde helt andre vilkår for sine reiser enn de komfortable cruiseskipene turister flest ferdes med nå til dags. 

Antarktis. Foto: TravelStock

14. Galápagos, Ecuador; Cruise til de forheksede øyene 
Galapagos er 18 store og små vulkanøyer, slengt som småstein i Stillehavet 1000 km vest for kysten av Sør-Amerika. Her finnes noen av verdens mest fantastiske skapninger, som kjempeskilpadder, marineiguaner, albatrosser, fregattfugler, Darwins berømte finker og havsuler med både røde, blå og brune føtter. Ingen steder i hele verden er dyrenes evne til å utvikle og tilpasse seg mer synlig enn på disse avsidesliggende øyene. Sånn var det i 1835 da Charles Darwin landet her på sin berømte ekspedisjon med skipet Beagle, og sånn er det faktisk den dag i dag. Altså må hele poenget med en reise på Galapagos være å komme innom nok øyer til å se denne utviklingen med egne øyne. 

Galapagos. Foto: AdobeStock

15. Australia; Kjør gjennom outbacken 
Glem snorkling og surfestrender: Det virkelige Australia venter ute i «outbacken» sentralt i landet. Begrepet ”outback” er muligens ikke helt enkelt å definere, men du vet det når du er der. Det er det mystiske Australia, det tomme intet, med sand som virvler bak bilen, endeløse horisonter, en god ensomhet og stor tørste. Noen outbackturer er korte og vanskelige, andre er lange og enkle. Noen av de mest populære og som de fleste kan gjennomføre med en leid firehjulstrekker er Strzelecki Track, Plenty Highway og Gibb River Road. Uansett en vill og vakker roadtrip forbeholdt de tøffeste!

Ayers Rock. Foto: TravelStock

16. Kina; Gå på den kinesiske mur 
At den er synlig fra månen, er dessverre bare en myte. Men det som er jordens aller største byggverk har utvilsomt astronomiske proporsjoner. 900 mil med mur skulle beskytte kineserne mot angrep fra vest, etter at mongolene anført av Djengis Khan hadde erobret stadig større landmasser på 1200-tallet. Den fysiske barrieren ble ferdigstilt under Ming-dynastiet på begynnelsen av 1600-tallet etter nesten tre århundre med bygging. Etter lang tids forfall har deler av muren nesten blitt helt borte, men gjenoppbygging og bevaring gjør at mye er tilbake til fordums prakt. I nærheten av Beijing er det gode muligheter for å gå på det UNESCO-vernede byggverket, for eksempel ved Simatai. 

Gå på Den Kinesiske Mur. Foto: Pixabay

17. Maldivene; Nyt paradis 
Maldivene er selve definisjonen på postkortvakkert. De kritthvite strendene flankert av irrgrønne palmer – og krystallklart hav – er som en magnet på nygifte som ser etter et paradis for bryllupsreisen. Late dager med fargerike drinker i strandkanten kan være vel og bra, men glem ikke at øygruppen i Det indiske hav også byr på et usedvanlig rikt liv under havets overflate. Her kan du komme i nærkontakt med hvalhaier, svømme sammen med skilpadder, la deg begeistre av korallrevets mangfoldige organismer – ja kort sagt oppleve en drøm av en undervannsverden. Trives du bedre på overflaten, er det selvsagt anledning til fiske, padling og seiling – eller deilig avslapping med sol fra skyfri himmel i luksuriøs sus og dus. 

Maldivene. Foto: Fotolia

18. Serengeti, Tanzania; Dra på safari i særklasse 
Safari med stor S! Serengeti er masai for «evig slette», og savannen nord i Tanzania virker også endeløs. Dette er stedet hvor den berømte migrasjonen av et par millioner gnu og sebra skjer hvert år. Dyreflokkene (og rovdyr på heng!) vandrer over til Masai Mara i Kenya midtveis i året, og vender tilbake til Serengeti for å kalve rundt jul. Men selv om du besøker parken utenom migrasjonen, gjør den høye bestanden av løver, leoparder og geparder at enhver dag på savannen byr på spennende opplevelser. Serengeti er så stort (15 000 km2) at det beste er å campe inne i parken, enten i enkle camper eller luksuriøse løsninger på nivå med hotell. 

Serengeti. Foto: TravelStock

19. New York, USA; Bli forvirret i verdenshovedstaden 
Byen over alle byer er et internasjonalt episenter for popkultur, gastronomi og trend. Den dynamiske metropolen øst i USA går aldri av moten. Dette er en kulturell smeltedigel og en slags verdenshovedstad. Om du er lei av Manhattans jungel av urbane severdigheter, er veien kort til Brooklyn og koselige nabolag hvor byens unge og kreative sjeler holder til. Nytt og gammelt, billig og dyrt, tradisjonelt eller nyskapende: Byen med stor B passer like bra for den som er på første besøk som den erfarne New York-farer. Her skjer det noe hele tiden. Samtidig står ikoniske severdigheter som Grand Central, Times Square, Brooklyn Bridge og ikke minst Central Park like støtt som de alltid har gjort. 

New York. Foto: TravelStock

20. Luxor, Egypt; Ta et cruise for guder 
Karnak var verdens største tempelkompleks da det ble reist til ære for selveste Amon-Ra, solguden, omtrent 1300 f.Kr. I dag er det en del av verdens største utendørsmuseum, sammen med det nærliggende Luxortempelet og Kongenes dal på motsatt side av Nilen. Kongenes dal, eller Dødsriket, huser gravkamrene til Ramses III, Tuthmosis III og selvsagt Tutankhamon. Du trenger ikke hovedfag i historie for å la deg begeistre av Egyptisk historie, nede i selskap med 3000 år gamle gudebilder fra faraoenes daglige liv er det lett å bli ydmyk. Disse skulle tross alt ikke vises til andre enn dem som hadde flyttet over til dødsriket. Et klassisk cruise på Nilen går fra Luxor til Aswan og tilbake. 

Cruise på Nilen, her fra Luxor. Foto: TravelStock

Ta kontakt - våre reiseeksperter ordner alt for deg!

 

Lukk »

Søk reise