Skip to main content

Opplev Vilnius | På firmatur med Centrum Reisebyrå

vilnius
katedral-vilnius
kirke-vilnius
kirke-vilnius
mat-restaurant-vilnius
parlamentet-vilnius
restaurant-vilnius
vilnius-sentrum-sommer
sentrum-gatekunst-litauen
trakai-castle-litauen

Trenger du inspirasjon til din neste firmareise? Opplev Vilnius – Eventyrboken du aldri vil at skal ta slutt!

Litauens hovedstad har i en årrekke smugsjarmert tilreisende gjester, men til tross for dette er byen fortsatt en godt bevart hemmelighet for mange reisende – også for gruppereisende som ønsker en unik og annerledes firmatur. Den kompakte gamlebyen er oppført på UNESCOs World Heritage List og ter seg som en åpen historiebok, der levende illustrasjoner av ulike historiske stilarter spretter ut av boksidene og kommer til live rett foran øynene på deg.

Bygninger i gotisk, barokk og empirisk stil står godt bevart side om side, sammenflettet med smale smug og pastellfargede murvegger dekket av inspirerende gatekunst. Gamlebyen byr på brosteinbelagte smågater, sjarmerende kaffebuler og spennende bakhager gjemt bak tunge jernporter. Det er vanskelig å legge byens historiebok til side, kanskje fordi Vilnius sin historie fortsatt lever – og leverer. 

Det er mange brikker som skal falle på plass dersom du planlegger et møte, en belønningsreise, et kurs, en konferanse, et event, en nylansering eller en kick-off i utlandet. I tillegg til alle de praktiske detaljene som må håndteres, er spørsmålet hvor reisen skal gå ofte det en dveler lengst ved. I denne inspirasjonsartikkelen presenterer jeg til sammen 10 reisetips til hvorfor din neste firmareise bør legges til vakre og mangfoldige Vilnius.

I de 5 første tipsene spikrer vi de rent praktiske (og ofte avgjørende) tipsene som taler for å la turen gå til nettopp denne byen. Å legge en konferanse til toppen av Mount Everest høres fabelaktig ut, men hva er sjansene for å at 80% av de reisende ikke vil lide av høydesyke eller skade seg på veien? og hvordan er egentlig 4G-dekningen på den høyeste toppen? Noen ting være på plass hvis alle skal med! I de 5 siste tipsene ser vi nærmere på hvilke minnerike opplevelser denne grønne og arkitektoniske labyrinten av en eventyrby kan tilby deg og dine reisende.

Vilnius. Foto: Pixabay

Vilniustips 1: Sentral og tilgjengelig beliggenhet

Vilnius ligger midt i hjertet av Europa og er sjelden mer enn tre timer unna en annen europeisk storby. Fra de største norske byene kommer du deg dit med en kort mellomlanding i Helsinki, Riga, Stockholm eller København. Det er verdt å ha i bakhodet at vår gruppeavdeling kan være behjelpelig med å chartre fly direkte til Vilnius fra en rekke norske flyplasser, dersom gruppen din er av tilstrekkelig størrelse. Vilnius flyplass er en liten og behagelig flyplass som ligger mindre enn 15 minutter unna sentrum. Den offentlige transporten i byen får deg raskt til de største byområdene og hotellene. Dersom det er ønskelig ordner selvsagt vår gruppeavdeling med bakketransport for gruppen med norsk- eller engelsktalende guide under hele oppholdet – inkludert til og fra flyplassen.

Vilniustips 2: En fremadstormende by!

Vilnius er internasjonalt anerkjent som en av de mest kunnskapsintensive og innovative storbyene i Europa. Byen, og landet generelt, er stolte av deres vitenskapelige prestasjoner innen IKT, elektronikk, biovitenskap, delingstjenester, industri og bærekraftteknologi. Denne kompetansen legger grunnlaget for et annerledes og innovativt firmaevent, der bruk av de nyeste hjelpemidlene innen møteteknologi er en selvfølge hos de aller fleste kurs- og konferansehotellene. 

Vilniustips 3: Unike møtefasiliteter – hva med mingling i ett middelalderslott?

Vilnius har en førsteklasses forretningsinfrastruktur, og byen har blitt ett attraktivt alternativ for internasjonale møteplanleggere og arrangører. Her finner du et forfriskende og mangfoldig utvalg av hoteller med moderne konferansefasiliteter både innenfor og utenfor bykjernen.

I tillegg kan du boltre deg i en rekke utradisjonelle møteplasser; Hvem vil vel ikke nettverke med nye og gamle kollegaer, med et glass musserende for hånden, i et gammelt sagnomsust herskapshus eller en storslått slottshall? Ombygde sovjetiske bygg og palasser, moderne glasstårn, store historiske arenaer, moderne konserthus og imponerende friluftsområder står alle klare til å ta imot ethvert arrangement.

Snaue 125 km utenfor Vilnius sentrum ligger spa- og velværebyen Druskininkai. Her finner du en rekke flotte spahoteller, derav det prisvinnende velværekomplekset spaVilnius som har utviklet konferansekonseptet ”Wellness Conference”. spaVilnius tilbyr ulike konferansepakker innenfor velværekonseptet, der pakkene byr på alt fra morgentrening med personlig trener, kaffepauser med fotpleie og afterwork med ulike spabehandlinger og massasjer.

En kort gondoltur unna, rett opp fjellsiden i Druskininkai, ligger det velkjente alpintanlegget Snow Arena. Dersom velværemøte blir litt for avslappet for den av de reisende som trenger ett skikkelig adrenalinkick, ligger alt til rette for en fartsfull ettermiddag i innendørsbakkene og en heftig afterski til kvelds! 

Vilniustips 4: Ingen fest uten skinnvest? Nå er det: Ingen fest uten 4G-nett!

Lanseringsfest, kick-off eller kongress? Slapp av, Vilnius får dere raskt på nett! Ville Vilnius fronter seg selv som verdens beste trådløse by og byr på gratis Wifi-hotspots både på hoteller og andre offentlige områder. Rask og tilgjengelig internettilgang er hverdagskost for den jevne innbygger i byen, men den gode nettdekningen (84,7% av landet kan koble seg til et 4G-nett) overrasker stadig tilreisende gjester og møtearrangører. Mange av de norske teleselskapene tilbyr ”roam like home” i Litauen – så her er det bare å slå seg løs på lik linje som hjemme i Norge (OBS: Vurder alltid firmaets datasikkerhet når du er på reise).

Vilniustips 5: Kompakt og fotgjengervennlig

De fleste sentrumsnære severdigheter i Vilnius kan nås til fots, perfekt for deg som ønsker å strekke litt på beina etter dagens møteaktivitet og oppleve byens sjarme på nært hold, uten å kaste bort mye tid på forflytting. Den kompakte byen byr på gangavstand mellom møtelokaler, hoteller, forretningsområder, restauranter, museer, galleri, handlegater, parker og puber. Du kommer deg raskt fra sted til sted – og får unna trimturen din i samme slengen.

Sentral beliggenhet, inspirerende fasiliteter, kompakt og tilgjengelig, hipt, trendy, mangfoldig og mektig. Når den praktiske logistikken fungerer godt, fokuserer en gjerne på de store opplevelsene og minnene som skapes sammen på tur. Vilnius kan friste med kunst, kultur... kalashnikov og KGB?!

Gamlebyen i Vilnius. Foto: Pixabay

Vilniustips 6: Trygt, fredelig og grønt

For en tid tilbake kunne nordmenn knapt plassere Litauen på verdenskartet, vi avfeide landet raskt som en trist og grå sovjetstat. Heldigvis er denne tiden forbi og Litauens ufortjente rykte har blitt erstattet med ny kunnskap om et historisk og vakkert land. I følge Global Peace Index er det mindre enn 3% risiko for å bli skadet av flom, storm, jordskjelv eller tørke i Litauen og landet regnes som sikrere å reise til enn både USA, Storbritannia og Frankrike. Vilnius er også vurdert som den sikreste hovedstaden i de baltiske landene og har et lavt støynivå.

Elven Neris deler den fredfulle byen i to, og om sommeren bugner den flotte byen av frodige parker og friluftsområder. Nesten halvparten av byen er regulert til grøntområder, der flere offentlige parker byr på kunstutstillinger og aktiviteter i det fri. De mer enn 1200 historiske byggverkene i byen er tett omslynget av behagelige grønne lunger som alltid byr på en fredfull plass å innta dagens pikniklunsj.

Store områder dedikert til moderne gatekunst og graffiti gjør spaserturen til en sanselig fryd for øyet og byr på en (over)dose med inspirasjon for den kreative hjernehalvdelen. Nye ideer og ny kreativ påfyll? Jeg sier som Ole Brum: Ja takk, begge deler! I tillegg til dette er drikkevannet i Vilnius blant de reneste i Europa og byen kan også skryte av den reneste luften av alle større EU byer.

Vilniustips 7: Opplevelsene - kunst, kultur… og KGB?! 

Vilnius er ikke snau når det kommer til severdigheter og grandiose historiske monument, en trenger ikke å være historienerd eller religiøs for å bli andaktig av et møte med byens kompleksitet. Så hva med de storslåtte opplevelsene, de vi snakker om resten av livet? De finner du selvsagt også i Vilnius! Hva med en Kalashnikov ”shoot-out” på KGBs gamle treningsfelt eller et rebusløp med James Bond ”From Russia with love” som tema for kvelden?

Du kan innta en høytsvevende lunsj i en luftballong over gamlebyen, besøke underjordiske bunkere, delta på nattkajakktur langs elven Neris eller bli med på en skikkelig Litauisk matlagingsfest! Hva med å kombinere ditt firmaevent med en storslått kunst- eller kulturopplevelse? Vilnius er en moderne by med mange ansikter, en by artister og kunstnere fra hele verden strømmer til for å opptre på ulike festivaler og moderne kunstutstillinger.

Dersom dere er på utkikk etter en teambuildingtur fylt med action kan byen by på rulleski, segway, curling, vannski, hinderløype på vann eller høyt i tretoppene. Dere kan delta på Extreme Off-Road Challenge, leke ”prikken” med pil og bue eller få et skikkelig fugleperspektiv på den vakre byen med helikopetsightseeing. Ønsker du at stemmen din skal få større gjennomslagskraft? Hva med å dubbe en superhelt og lage en animert video med kollegaene dine? Topp moderne lydstudioer i byen byr på nye utfordringer og lattergaranti!

Vilniustips nr 8: Uten mat og drikke – duger denne superhelten ikke!

Ingen firmareise er komplett uten en sterk forankring i lokal mat og drikke. Husk å pakke med deg god appetitt i kofferten og bli med på en kulinarisk byvandring, både i tradisjonell og i moderne baltisk matkultur.

Undertegnedes favorittrestaurant Nineteen18 har blitt fremhevet som en av de beste restaurantene i Baltikum av The White Guide, der smaksmenyen er en reise i det moderne baltiske kjøkkenet. Ninteen18 har et sterkt bærekraftfokus, der råvarene hentes innenfor en 100 km omkrets fra restauranten og menyen varierer etter sesongens råvareutvalg. Selv om restauranten er lokalisert i den forhistoriske slottsgården til adelsmannen Pacai, som i dag også huser 5-stjernes Hotel PACAI, er det ingenting forhistorisk over restaurantens filosofi eller smaksmeny.

Bryggeritradisjonene i Litauen går helt tilbake til det 11. århundre. På en pub-til-pub runde i Vilnius drar du innom anerkjente puber, der du får smake på unike håndbryggede ølsorter og møtt bryggerne bak ølet. Hvis øl ikke er ”your cup of Tea”, kan du teste ulike bærviner laget på bær og urter fra lokale skoger og gårder.

Du kan også gi mjød et forsøk; den eldste alkoholholdige drikken vi kjenner til. Litauisk mjød er brygget på honning og fermentert med en rekke aromatiske ingredienser. Ved pub-til-pub rundens ende, starter utforskningen av Vilnius sitt yrende og energiske natteliv! 

Vilniustips 9: Reis kombinert - nyt en dagstur til historiske Trakai 

Hva med å redusere dine klimaavtrykk ved å reise kombinert (Business + Leisure = Bleisure)? Bruk gjerne en ekstra dag eller to etter endt møteaktivitet til å utforske områdene rundt Vilnius. Den historiske og eventyrlige middelalderbyen Trakai er lett tilgjengelig for tilreisende gjester og ligger kun en 30 minutters kjøretur eller togtur fra Vilnius.

Småbyens stille innsjøer og skoger gir sjelelig påfyll etter innholdsrike dager i hovedstaden. Du nyter best byens utsikt til middelalderslottet Trakai Castle på en rolig seiltur rundt innsjøen Galvè. Du kan også besøke slottet om du ønsker, til og med nyte en bedre lunsj i historiske og sagnomsuste omgivelser i en av slottets storsaler.

Trakai er hjembyen til Litauens Karaitiske minoritet og med færre enn 300 medlemmer i Litauen forsøker lokalsamfunnet etter beste evne å bevare sitt språk, sin kultur og sine mattradisjoner. Det karaitiske folket i Trakai er et fantastisk vertskap for tilreisende, der de byr på deres lokale matrett Kibinai i kombinasjon med flere båtutflukter til Trakai Castle, inkludert en padletur over innsjøen.

Småbyens arkitektur virker litt merksnodig for det norske turistøyet, der smale gater byr på sovjetlignenede landsbyhus i en prangende fargepalett, fremfor i grå murpuss. Vakkert er det, der byggverkene og landskapet byr på instavennlige backdrops og fotoshoots som perler på en snor.

Trakai. Foto: Fotolia

Vilniustips 10: Hva koster kalaset? Mye mindre enn du tror!

Du har forhåpentligvis allerede bestemt deg for at Vilnius er på firmaets "To Do" liste. Jeg har spart den siste karamellen helt til slutt, nemlig prisnivået i Litauen. Mat, drikke, overnatting og opplevelser koster gjennomsnittlig 50% mindre enn i Norge. Et lavt prisnivå vil gi mange ”bucketlist” opplevelser for deg og dine reisende, like mye på et lite reisebudsjett som på et stort. I mine øyne hersker det liten tvil om at Vilnius og Litauen er det perfekte stedet for din neste firmareise.

Jeg håper denne artikkelen har pirret nysgjerrigheten din! Dersom du ønsker å bestille en firmatur til Vilnius og Litauen for ditt firma eller din gruppe, ikke nøl med å ta kontakt med våre dyktige gruppekonsulenter på centrum.gruppe@hrgworldwide.com // Tlf: 800 20 644. Uansett hvor din neste firmareise bringer deg, håper jeg du kommer deg like sikkert avgårde - som vel hjem igjen. Let's go travel!

Sarah Abrahamsen// Engasjert reiserådgiver for fremoverlente arbeidsgivere

Skribenten Sarah. 

Lukk »

Søk reise