Skip to main content

Alt om pass | Reisetips fra Bennett

Har du sjekket om passet ditt er gyldig? Ferietid betyr også passkø hos politiet. Vi har samlet alt du trenger å vite om pass for å gjøre det enkelt for deg.

Norske borgere bør alltid ha med seg passet sitt på reise, da dette er det eneste gyldige norske identifikasjonsdokumentet.

Les også UD brosjyre Reiseklar - Råd og hjelp til nordmenn som reiser i utlandet. Mange nyttige tips!

Det lønner seg å søke om pass i god tid før du skal ut på reise. Vi anbefaler å søke om pass i den rolige perioden ved passkontorene, mellom september og mars, da det ofte er køer og lang ventetid i høysesongen. Ved flere passkontor er det kun mulig å bestille, endre eller avbestille time på nett. Hvis passkontoret ditt ikke har timebestilling på nett, møt opp i åpningstiden eller ta kontakt med passkontoret på forhånd. Sjekk åpningstider for ditt passkontor.

Sjekk gyldighetstiden på passet. Noen land krever at passet er gyldig en periode etter innreise til, eller utreise fra, landet du har besøkt. De fleste land krever tre måneders gyldighet etter hjemreisen, mens noen land krever seks måneders gyldighet. Hvis passet ditt ikke er gyldig i perioden som kreves, kan du bli nektet innreise.

Du må sjekke at billetter og pass er utstedt i samme navn. Husk at dersom du endrer navn, og reisen er bestilt i det nye navnet, må du søke om nytt pass.

Prisen for et pass er kr 570 for personer over 16 år og kr 342 for barn under 16 år.

Nødpass

Reglene for nødpass har blitt mye strengere enn før. Hvis du har et absolutt behov for pass og det ikke er mulig å vente på et ordinært pass før planlagt reise, kan du få et nødpass, også kalt midlertidig pass. Nødpasset er oransje og håndskrevet. Som hovedregel skal du henvende deg til ditt lokale politi når du skal søke om nødpass. Hvis du søker om midlertidig pass rett før du skal reise, kan det være at politiet ikke har kapasitet til å behandle søknaden din før reisen.

Nødpass er ikke gyldig ved innreise til USA og Dubai. Du er selv ansvarlig for å undersøke om det landet du skal reise til godtar nødpass.

Når du skal søke om nødpass må du:

  • kunne fremlegge dokumentasjon for reisen
  • ta med deg gyldig legitimasjon og to passfoto. Hvis du har et gyldig, ordinært pass, ugyldiggjøres det i passregisteret når du får nødpass. Et nødpass koster det samme som et vanlig pass. Du kan betale kontant eller med bankkort (ikke kredittkort). Nødpasset er gyldig kun for én reise. Du må levere nødpasset til politiet, passmyndigheten eller grensekontrollen når du kommer tilbake fra reisen.Politiet utsteder ikke nødpass hvis det er sannsynlig at du vil motta et ordinært pass før den planlagte reisen

Har du fått nødpass tidligere?

Vanligvis får du ikke nødpass hvis du  allerede har fått utstedt nødpass 2 ganger i løpet av de siste 5 årene. Det samme gjelder hvis du tidligere har mistet et nødpass eller latt være å levere det til politiet, passmyndigheten eller grensekontrollen etter avsluttet reise.

Pass til barn og ungdom under 18 år

Når en person under 18 år skal søke om pass, må minst én av de foresatte med foreldreansvar møte opp sammen med barnet for å gi sitt samtykke til søknaden. Begge foreldre må samtykke til at barnet får pass. Du finner mer informasjon og skjema for fullmakt på polities nettside.

Husk pass og god reise!

 

Lukk »